Весић: Београд чува сећање на жртве Холокауста

Нема коментара Share:

10.05.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић је поводом Дана сећања на жртве Холокауста у Београду положио венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту.

Венце су положили Јахел Вилан, амбасадор Израела у Србији, и Арон Фукс, председник Јеврејске општине Београд.

Весић је том приликом истакао да је данас тачно 80 година од како су нацистички окупатори прогласили Београд градом без Јевреја.

– На овом месту страдао је највећи део наше јеврејске заједнице, жена и деце, који су били овде затворени од децембра 1941. па до 10. маја 1942. године. Убијани су на посебно суров начин, у камиону „душегупки”, и то је посебно сведочанство ужаса који се у то време дешавао у нашем граду. Пре осам година Град Београд је утврдио овај дан као дан сећања на наше комшије и пријатеље Јевреје који су страдали у ужасима Другог светског рата у нашем граду, само зато што су били припадници друге вере и нације – рекао је Весић.

Весић је подсетио да је веома важно да се овај дан обележава јер се на овај начин будуће генерације подсећају шта се све дешавало у прошлости.

– Не смемо да заборавимо ужасе Холокауста. Нове генерације треба да уче шта је била права историја јер смо нажалост последњих деценија сведоци покушаја ревизије историје, где покушавају да нам докажу да су они који су били жртве заправо џелати, а да су џелати жртве. Данашњи дан обележавамо са великом тугом, али срећни што је са нама јеврејска заједница и амбасадор Израела јер ово је доказ да тај злочиначки план није успео, да је победила правда и да ћемо наставити да се сећамо свих жртава – поручио је заменик градоначелника.

Јахел Вилан је истакао да је веома поносан што је данас овде, на месту где су нацистички злочинци прогласили Београд градом без Јевреја.

– Данас сам овде са замеником градоначелника Београда, као и председником Јеврејске заједнице овог града и желимо да покажемо да су Јевреји и даље у Београду и да ће, као и увек, бити део Србије и њеног главног града. Желим да захвалим Граду Београду на организацији овог догађаја и поносан сам на чињеницу да данас овде представљам државу Израел – рекао је амбасадор Вилан.

Арон Фукс је изразио задовољство што се Град сећа својих грађана који су били јеврејске вере и нације и који су страдали у геноциду почињеном над њима на овом месту. Њихови потомци сведоци су да је у Београду живела велика јеврејска заједница, навео је Фукс.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Град улаже милијарду динара у лазаревачку путну инфраструктуру

Следећа вест

Почињу акције сузбијања одраслих комараца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *