Весић: Музејом аутомобила чувамо успомену на Братислава Петковића

Нема коментара Share:

11.05.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић посетио је данас Музеј аутомобила. Обиласку је присуствовао и председник општине Стари град Радослав Марјановић, директор музеја Богдан Петковић и члан Управног одбора Музеја аутомобила Симо Царевић.

Весић је овом приликом изјавио да је ово један од најоригиналнијих музеја који постоји од 1994. године.

– Музеј аутомобила је задужбина Братислава Петковића, односно његов лични поклон Граду. Да није било њега ми данас не бисмо имали овакав музеј какав имају многи велики градови. Такође, не бисмо сачували део наше историје и аутомобиле које су возили наши представници владе и краљеви. Дугујемо захвалност Братиславу али и његовом сину Богдану који данас води овај музеј и чува успомену на оца, те доприноси да ми негујемо културу сећања – објаснио је Весић.

Он је истакао да је обавеза Града Београда, када се реше правни односи са овом зградом, да уреди музеј како би имао више простора и више експоната.

– Одвојићемо новац да купимо и друге експонате који ће бити део овог музеја. На тај начин овај музеј не би био само музеј аутомобила, што је његова првенствена намена, него и музеј сећања на део историје Београда. Посебно на део између два светска рата када се аутомобилизам развијао и тражио своје место под сунцем јер је у нашој земљи омасовљен тек после Другог светског рата. Позивам све да посете овај музеј јер има много тога да се види и јер могу да уживају у разним експонатима који припадају грађанкама и грађанима Београда – рекао је Весић.  

Директор Музеја аутомобила Богдан Петковић изјавио је да посетиоци могу да виде аутомобиле који имају историјску вредност за нашу државу и град.

– Овде су изложени аутомобили краља Александра, Јосипа Броза Тита, Драгише Цветковића и других значајних историјских личности – рекао је Петковић и позвао грађане да посете музеј.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Мобилна експозитура „Поштанске штедионице” у петак и суботу на пијаци „Бувљак”

Следећа вест

Све спремно за 35. Београдски маратон

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *