Представљена монографија поводом шест деценија рада Завода за заштиту споменика културе

Нема коментара Share:

12.05.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас промоцији монографије објављене поводом шест деценија рада Завода за заштиту споменика културе града Београда. Весић је том приликом указао на велику традицију Завода, те да се успешност његовог рада види из свега што је урађено у нашем граду.

– Срећан сам што је град у последњих неколико година обезбедио финансијска средства и што смо заједно радили много лепих ствари, као што су фасада ове зграде, степениште у Јелисавете Начић, рестаурација Победника и многи други објекти и споменици значајни за град. Такође, срећан сам што смо били у прилици да покажемо да град може да стане иза свог завода и да све те пројекте уради. Чека нас још доста пројеката, договорено је да се у зграду Старе поште у Савској пресели једно београдско позориште, радиће се Музеј града Београда, а не треба заборавити и да је Завод учествовао у рестаурацији два музеја: Народног музеја и Музеја савремене уметности. Завод ради комплетан пројекат на реконструкцији Команде ратног ваздухопловства, који финансира држава, јер је срамота да та зграда још од бомбардовања није реконструисана. Уз помоћ државе и града моћи ћете да урадите још доста пројеката и веома је важно да се у наредном периоду настави с тим – истакао је Весић. 

Весић је истакао да Београд данас има 18 проглашених културно-историјских целина, а од тога у последњих неколико година проглашено је девет. Он је захвалио Заводу на послу који обавља и поручио да је тешко сачувати оно што је вредно, али чувајући споменике културе град чинимо лепшим.

Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда, истакла је да је циљ монографије сублимација рада Завода од оснивања до данас. 

– Такође нам је било битно да представимо људе који су провели цео свој животни век у овој кући и на неки начин комплетно обележили културно наслеђе града Београда. Паралелно са монографијом снимили смо филм који је, такође, сведок времена и рада наше институције – указала је Вучковићева. 

Она је прецизирала да монографија има три поглавља. 

– Први део се односи на општи приказ почетка рада службе заштите, како смо почели 1960. године и како смо се развијали до данашњег дана. Други део се односи на све пројекте које смо радили током ових шест деценија и свака деценија представља једно поглавље. Трећи део се односи на људе и сећања, са списком свих запослених који су радили у овој кући – навела је Вучковићева и додала да монографија има више од 400 фотографија.  

 Закључила је да монографија треба да буде основ за нове генерације и годишњице. 

– Она је мали запис у времену. Огледало деловања Завода током протеклих шест деценија. Драгоцено језгро и добар историјски извор за оне који хоће да истражују. Посвећена је свима који су радили у Заводу, онима који нису више међу нама, као и генерацијама које долазе да даље чувају наслеђе Београда – указала је директорка Завода. 

Присутнима су се обратили историчарка уметности Вера Павловић Лончарски и архитекта Зоран Јаковљевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Траса маратона и измене у саобраћају и јавном превозу

Следећа вест

Позив добровољним даваоцима да дају крв

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *