Весић: Место Србије је у Европској унији

Нема коментара Share:

14.05.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је отварању Фестивала Европе, који се данас одржава на Савском шеталишту на Калемегдану под слоганом „Бољи смо заједно”. 

Он је у присуству министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић и шефа делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа обишао штандове 17 земаља чланица уније и поручио да је Србији место у заједници европских земаља.

Весић је истакао да су вредности Европске уније солидарност и заједнички живот у оквиру европске породице.

– Срећни смо јер се Србија налази на европском путу и убеђени смо да ћемо постати део ЕУ, јер то је природно место Србије. Ми смо део Европе и стари европски народ. Европа треба да буде солидарна, да заједнички решава проблеме, а то може да се уради само кроз формат какав је ЕУ – истакао је Весић.

Он је додао да је највећа вредност Европске уније за Србију и Београд што подижемо стандарде у друштву.

– Било да је реч о управи, здравству или образовању, које би тешко сами тако брзо могли да достигнемо. Поред приступних фондова и улагања у инфраструктуру, стандарди су највећа добит од ЕУ јер ће наше друштво живети као сви други народи у Европи – указао је Весић.

Министарка Јоксимовић је нагласила да је Србија јасно на европском путу, без обзира на бројне проблеме који данас постоје у Европи, као и изазове с којима се суочава и наша земља.

– Сматрамо да Србија има шта да да Европској унији и допринесе снажнијој, бољој и ревитализованој ЕУ. Грађани Србије, уз све проблеме, јасно желе европску будућност, што Европа и препознаје – навела је Јоксимовићева.

Она је подсетила да Србија у процесу приступања ЕУ може да користи претприступне фондове.

– Посебно фондове из заштите животне средине који се у Србији и Београду имплементирају у последњих седам-осам година, али и програме за младе, студенте и њихово боље школовање, као и безвизно путовање – навела је ресорна министарка.

Емануел Жиофре је истакао да је ЕУ од оснивања до данас велики мировни пројекат, који се развио кроз сарадњу европских земаља.

– Европска унија за грађане Србије је прилика за боље послове и бољи живот. Да грађани Србије имају прилику да живе живот онакав какав желе и зато са Владом Србије градимо пут за њене грађане – указао је Жиофре и закључио да слоган фестивала „Бољи смо заједно” указује да је Србији и ЕУ боље заједно.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београдски маратон је привилегија и традиција коју морамо да чувамо

Следећа вест

Ивица Осим добија улицу у Београду на предлог Драгана Стојковића Пиксија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *