Обележен Међународни дан породице у Прихватилишту за децу Београда

Нема коментара Share:

16.05.2022.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас обележавању Међународног дана породице у Прихватилишту за децу Београда.

Она је свима честитала Дан породице и истакла да деца која користе услуге Прихватилишта нису сама.

– Поводом Међународног дана породице, који се сваке године обележава 15. маја, Секретаријат за социјалну заштиту подсећа да породица и породичне вредности представљају централно и најважније место сваког друштва јер без здраве, стабилне и одговорне породице нема ни друштва ни државе – рекла је Станисављевићева.

Она је истакла да је Међународни дан породице време за њену промоцију, али и за озбиљне разговоре о неким изазовима с којима се суочавају породице око нас.

– Данас промовишемо свест и боље разумевање неких од тих изазова. Желим овом приликом и да захвалим колегама које раде у Прихватилишту за децу Београда, јер сви заједно чинимо једну велику породицу. У Београду живи око 483.000 породица, од тога је највише породица са једним, двоје и троје деце, а породица са четворо деце је око 3.000. План Секретаријата је да током ове и следеће године издвајамо средства неопходна како би све наше установе функционисале беспрекорно и како би деци у Прихватилишту олакшали боравак – рекла је Станисављевићева.

Градска сектретарка је поручила да ће активно укључивање локалне самоуправе у популациону политику, ефикасније спровођење и надградња мера које је држава промовисала, као и тражење нових, одговарајућих мера као одговора на специфичне проблеме и потребе датог окружења деловати подстицајно за родитељство и породицу на више начина, а као најважнији навела стварање позитивне популационе климе, слање јасне демографске поруке локалне самоуправе, као и отклањање уочених баријера за родитељство уопште, а поготово за рађање више деце.

Она је поручила да ће Град ће настојати да и даље на најадекватнији начин одговара на потребе деце и младих из ових осетљивих група у циљу унапређења квалитета њиховог живота.

– Наша одговорност је да пружимо подршку деци у кризним ситуацијама, као и породицама које су социјално угрожене, путем развоја система образовања, здравља, правосуђа, социјалне заштите, заштите од насиља, итд. Захваљујући „здравим” породицама друштво напредује и јача, а просперитет сваке земље и данас зависи од нас самих. Ако имамо снажну породицу имаћемо и снажнију заједницу. Снажна породица је ту да помогне сваком свом члану да се осећа испуњеније и боље. Она такође пружа пример како породица може и треба да буде уједињена да би створила бољи свет за све нас – нагласила је Станисављевићева.

Данијела Стајковић, директорка Прихватилишта за децу Београда, изразила је задовољство што се на данашњи дан окупио велики број деце.

– Окупили смо се данас да пошаљемо једну важну поруку, да деци која користе услуге Прихватилишта пружимо овог дана једно лепо уживање. Наша деца сусрећу су се проблемом недостатка породичне љубави, несигурности у себе, као и недостатком самопоуздања да постигну велике циљеве. Важно је да свако дете које користи наше услуге сутра постане озбиљан човек, јачи и користан члан нашег друштва – закључила је Стајковићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Дојаве о бомбама у „Водоводу”, неће бити проблема са водоснабдевањем

Следећа вест

Нема опуштања када је реч о безбедности деце

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *