Обележена 105. годишњица смрти војводе Радомира Путника

Нема коментара Share:

17.05.2022.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је данас венац на спомен-обележје војводи Радомиру Путнику поводом 105 година од његове смрти. Венце су положили и државни секретар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, представници Министарства одбране, као и представници удружења грађана и потомака.

Младеновић је овом приликом подсетио да је војвода Радомир Путник рођен 50-их година 19. века у Крагујевцу, те да је цео живот провео као војник.

– Одали смо пошту војводи Радомиру Путнику сећајући се успомене на њега и свих славних и сјајних људи који су обележили 19. и 20. век наше историје. Учествовао је у српско-турским ратовима и као један од команданата српских јединица ослобађао српске градове од турске власти – објаснио је Младеновић.

Он је нагласио да је војвода Путник водио Генералштаб српске војске у балканским ратовима и у Првом светском рату и тако обележио тај период.

– Бистрим умом и војном техником ушао је у историју војног ратовања и војне стратегије, међутим, већ у позним годинама је оболео. Сећајући се Радомира Путника морамо да кажемо да су људи попут њега, одлучни, чврсти, истрајни и велики родољуби успели да одбране нашу земљу и наш народ – рекао је Младеновић.

Како је истакао, јаком вољом успео је да реформише и српску војску и српско друштво.

– Тако се и одбранио од великих сила и обезбедио своју слободу, али и добио прилику да ослобађа друге народе на овим просторима. Вечна слава и хвала војводи Путнику и свима који су заједно са њим извојевали слободу у којој ми данас живимо –закључио је Младеновић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Потписани уговори са 33 привредна субјекта, за подстицај предузетништва 30 милиона динара

Следећа вест

Измена организације саобраћаја појединих возова

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *