Промоција монографије „Београдска тврђава од војног утврђења до споменика културе”

Нема коментара Share:

17.05.2022.
У склопу обележавања Дана Завода за заштиту споменика културе града Београда, у четвртак, 19. маја у 14 часова, у сали Завода биће организована промоција монографије „Београдска тврђава од војног утврђења до споменика културе” ауторке архитекте др Марине Нешковић, конзерватора саветника Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Уз Завод за заштиту споменика културе града Београда суиздавач монографије је Архитектонски факултет Универзитета у Београду.

Београдска тврђава, као једно од најзначајнијих културних добара на подручју града Београда, заштићена је међу првим споменицима после Другог светског рата. Од тада се на Тврђави спроводе систематска истраживања и изводе конзерваторско-рестаураторски радови, захваљујући којима је данас у великој мери истражен и презентован споменички комплекс. Монографија представља резултат научних истраживања обједињених у докторској дисертацији одбрањеној на Архитектонском факултету у Београду 2015. године. На основу историјског и урбаног развоја Београда с једне и савремених начела заштите и очувања културног наслеђа с друге стране, Београдска тврђава се третира као специфично историјско језгро града. Са циљем да се испитају нове могућности ревитализације, посебно у оквиру контактних градских зона и простора приобаља, посебна пажња се посвећује редефинисању значења и ревалоризацији Тврђаве. Вредносну оцену рада дали су др Весна Бикић, др Нађа Куртовић Фолић, др Мирјана Ротер Благојевић.

На промоцији ће говорити архитекта проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, архитекта др Марина Павловић, помоћник директора Завода за заштиту споменика културе града Београда и ауторка др Марина Нешковић. Модератор разговора је историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Београд је центар „зеленог развоја” Србије

Следећа вест

Потписани уговори са 33 привредна субјекта, за подстицај предузетништва 30 милиона динара

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *