На конкурс за упис деце у београдске вртиће стигло 17.806 валидних пријава

Нема коментара Share:

23.05.2022.
На конкурс за место у београдским вртићима стигло је 17.806 валидних захтева, што је број до ког се дошло након анализе захтева и одбацивања дуплираних пријава, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Ово је за нас јако добра позиција, број захтева је мањи него прошле године, а број слободних места већи. Град Београд ће ове године, уз помоћ приватних вртића, коначно укинути листу чекања и то је најважнији резултат у овом сектору – рекао је Гак.

Гак је прецизирао да на овогодишњем конкурсу у београдским државним вртићима има места за 13.955 малишана, али и да то није коначна бројка.

– Покренули смо пројекат изградње 25 вртића. Од прошлог конкурса отворена су три нова вртића, још толико нових ћемо отворити ове године, док ћемо у току лета свуда где је то могуће одобравати проширење капацитета и до 20 одсто – напоменуо је Гак.

У односу на конкурс од пре пет година, када је било 7.000 слободних места у предшколским установама у Београду, последњих година број слободних места је дуплиран и расте.

– Београд се брзо шири, потребе за вртићима су веће и хватамо корак са тим. Циљ је био подизање обухвата деце и то смо успели, па данас у вртиће иде око 75 одсто деце, што је велики раст у односу на некадашњих 45 процената – прецизирао је Гак.

Прелиминарне листе уписаних малишана у предшколске установе биће објављене 6. јуна, а родитељи до 15. јуна имају рок за жалбу.

Према Гаковим речима, до 24. јуна све жалбе ће бити размотрене, а у просеку се око 40 одсто њих одобри будући да се најчешће ради о специфичним случајевима где се мора накнадно документовати приоритет.

Родитељи чија деца буду испод црте на листи за жељени државни вртић моћи ће да их, уз одбијеницу, упишу у приватне вртиће, уз субвенцију Града.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Облачков хуманитарни „Базар”

Следећа вест

Конститутивна седница Скупштине Града Београда најављена за 11. јун

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *