Потписан План заштите деце у уличној ситуацији од насиља, занемаривања и искоришћавања

Нема коментара Share:

25.05.2022.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић, републички јавни тужилац Загорка Доловац, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар за бригу о породици и демографији Радомир Ратко Дмитровић потписали су данас План заштите деце у уличној ситуацији у Републици Србији од насиља, занемаривања и искоришћавања.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Београд прва локална самоуправа која је ушла у овај програм и изразио наду да ће то бити подстрек и другим локалним самоуправама да поступају на сличан начин.

– Било је и природно да Београд буде први у овоме с обзиром на то да овде има највише деце која се, нажалост, налазе на улици. Према нашим проценама, око 500 деце у Београду ради на улици и то је страшан податак који нас заиста забрињава. Кроз Прихватилиште за децу Београда прође између 400 и 600 деце годишње. Пре неколико година урадили смо потпуно ново прихватилиште, које је веома модерно и са дупло већим капацитетима. Трудимо се да урадимо све што можемо да бисмо заштитили децу, како од насиља тако и од занемаривања и искоришћавања – нагласио је Весић.

Према његовим речима, овај план је значајан зато што омогућава да сви интерресорно сарађују и да та деца заиста добију потпуну заштиту.

– Једно је тренутна реакција и њихово склањање са улице, а друго је трајна брига о њима, како би они постали добри и угледни чланови заједнице. То не може да ради нико сам, већ морамо да радимо заједно. Зато је овај план важан јер омогућава да на системски начин приступимо проблему и да омогућимо да та деца имају срећно детињство које свако дете заслужује. Ниједно дете не заслужује да на тај начин буде запостављено као што су то деца која се налазе на улици. План је да обезбедимо брзу и ефикасну интервенцију свих нас који смо потписници, да спречимо да деца постану жртве насиља, искоришћавања и занемаривања – нагласио је Весић.

Он је подсетио да је данас Међународни дан нестале деце, те навео да је и симболично то што се баш данас потписује овај план. Верујем, додао је, да ћемо у будућности на овај начин решавати и друге проблеме са осетљивим категоријама становништва.

– Зрелост једног друштва се огледа у томе како се односи према својим најосетљивијим члановима, а то су деца, посебно она која су угрожена, као и најстарији чланови нашег друштва – поручио је Весић.

Заменик градоначелника је захвалио потписницима који учествују у овом пројекту и изразио наду да ће он дати резултате и бити добар модел другим локалним самоуправама како се решава овај велики проблем који је, нажалост, део савременог живота.

Загорка Доловац је рекла да се Србија ратификацијом Конвенције Уједињених нација о правима детета обавезала да поштује и обезбеђује права сваком детету без било какве дискриминације.

– Све одредбе конвенције примењују се и на децу у уличној ситуацији која су посебно изложена кршењу права. Републичко јавно тужилаштво, заједно са МУП-ом, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Министарством за бригу о породици и демографији, у циљу обезбеђивања брзе и ефикасне интерресорне сарадње, укључује се у реализацију активности предвиђених овим планом. Имајући на уму да су деца у уличној ситуацији изложена појачаном ризику да постану жртве различитих кривичних дела, нарочито запуштања и злостављања малолетног лица и насиља у породици, Јавно тужилаштво предузима низ активности првенствено на плану ефикасног кривичног гоњења учинилаца кривичних дела, али и унапређења положаја жртава са посебним акцентом на заштити деце – истакла је Доловац.

Како је навела, Јавно тужилаштво своју надлежност у пуном капацитету примарно остварује у зони репресије у фази када је кривично дело извршено, али учествује и у бројним активностима превентивног карактера у циљу рехабилитације и ресоцијализације деце која живе и раде на улици.

– Заштита деце у уличној ситуацији један је од сегмената превенције заштите деце од свих видова насиља и у том циљу тужилаштво ће дати свој допринос управо у спровођењу овог плана проактивним и ефикасним поступањем, у сарадњи са свим надлежним институцијама и уз пуно поштовање права и достојанства деце – нагласила је Загорка Доловац.

Министарка Кисић је рекла да су брига о деци, њихово безбрижно детињство и боља будућност основни покретач свих активности, те да су сви капацитети државе усмерени ка стварању услова да сва деца буду срећна и задовољна и да стасају у успешне и задовољне људе.

– Драго ми је што смо овде заједно и што шаљемо поруку јединства и одлучности да спречимо сваки облик и сваки покушај облика запостављања, занемаривања, насиља и експлоатације деце. Они јесу наша будућност, а сви желимо да имамо срећну, безбрижну и сигурну будућност – навела је министарка Кисић.

Министар Вулин је рекао да је МУП можда најмање важан у овом споразуму, јер је то орган репресије, и када ту све дође обично је већ касно. Он је поручио родитељима да не допусте да им полиција васпитава децу.

– Проблем деце која се налазе на улици нећемо решити тако што ћемо окречити свратиште и обезбедити више хране и одеће. Тиме смо некада помогли онима који их експлоатишу и искоришћавају, да им купимо мало времена, да их нахранимо, обучемо. На питање деце улице ћемо одговорити системом, од пооштрене законске регулативе којом се искоришћавање детета квалификује као много озбиљније кривично дело, радом полиције која кад прође поред просјака алармира социјалног радника да потражи оног ко је то дете извео на улицу, па до државе која ће, ако не може да ојача породицу, дете сместити у институцију. Верујем да као држава можемо јединствено да одговоримо и да се проблем деце улице може решити. Сигуран сам да држава може да склони баш свако дете са улице, а да би то било могуће, морамо да променимо законе, своја схватања, да будемо потпуно сигурни да то заиста и хоћемо. МУП је на располагању и радујем се дану када ћемо моћи да кажемо да смо похапсили банде које искоришћавају нашу децу – нагласио је Вулин.

Министар Дмитровић је рекао да појам улица у готово сваком разговору изазива негативне асоцијације, те да се потписници овог плана обавезују да учине све да децу на путу сазревања заштите од улице и свега негативног што се тим простором „ваља и прети”.

– Неко ће помислити да ово чинимо због ромске деце, не, већ за свако дете које је потопљено у сивило улице свакодневице која не доноси ништа добро за те мале људе. Доба у којем живимо, уз све благодети, донело је и много лошег, ружног, опасног, између осталог смо се отуђили. Губимо трку с временом, профит је све. Децу на одгој предали смо другима, а то су дисплеји, друштвене мреже, медијски прилози крцати бруталним насиљем, простаклуком – казао је Дмитровић.

Према његовим речима, прихватање насиља као начина комуникације, усвајање негативног система вредности, просјачење, алкохолизам, проституција, дрога, ситни и крупни криминал долазе из појма и улазе у појам улица. 

– Држава ће учинити све што је у њеној моћи, као и Министарство које представљам, али то за спас детета од улице није довољно. Ово је битка појединца, родитеља, породице, наставника и учитеља, социјалних радника. Овде не сме да буде публике, нити посматрача. Свако дете које улица привуче у своје окриље пораз је свих нас. Верујем да ћемо у овој борби бележити све више победа – закључио је Дмитровић. 

Догађају су присуствовали Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту, као и Данијела Стајковић, директорка Прихватилишта за децу Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови „Зеленила” у Земун пољу

Следећа вест

Одржан састанак представника Града Београда и „Ласте“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *