Почиње летња кампања добровољног давалаштва крви

Нема коментара Share:

30.05.2022.
Летња кампања, коју 18. годину заредом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије, почиње у среду, 1. јуна. Током наредна четири месеца, 40 градова и општина у Београду и Србији, у више од 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности”.

Континуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана, у летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов. Новина овогодишње летње кампање је промоција Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Пацијентима који имају леукемију, апластичну анемију, имуну дефицијенцију или урођени поремећај метаболизма често је једини пут ка излечењу трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Нажалост, само 30 посто њих има подударног даваоца у оквиру своје породице. За остале, друга опција су несродни даваоци уписани у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Наш регистар броји свега око 10.000 давалаца и потребно је да тај број буде много већи, јер неким пацијентима је то једина шанса за живот.

У циљу промоције, али и омасовљавања овог регистра од изузетног значаја, доделиће се посебна плакета „Шампион солидарности” за промоцију и омасовљавање Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитник плакете ће бити један град или општина у Србији који током летње кампање 2022. укључе највећи број грађана у односу на број становника.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Повећање персоналних асистената у Београду

Следећа вест

Обележавање Међународног дана реке Саве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *