Повећање персоналних асистената у Београду

Нема коментара Share:

30.05.2022.
Услуга персоналне асистенције обухваћена је системом услуга социјалне заштите Града Београда почев од 8. фебруара 2016. године и од тада се спроводи у континуитету. Услуга је првобитно пружана за око 50 корисника, док тренутно услугу користи 86 особа са инвалидитетом, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

– Препознајемо проблеме с којима се особе са инвалидитетом суочавају, трудимо се да одговоримо на њихове потребе тако што уводимо нове, развијамо и унапређујемо постојеће услуге, које представљају облике најдиректније помоћи и подршке овој категорији наших суграђана. За ових шест година услуга се пружа у континуитету и повећана је за 73 одсто. Првобитно је услуга пружана за 52 корисника, а очекујемо да ћемо до краја ове године стићи и до стотог персоналног асистента у Београду. Услуга персоналне асистенције је веома важна, јер директно пружа подршку кориснику услуге у одржавању и унапређивању квалитета његовог живота, а самим тим и могућност да води самосталан и продуктиван живот као равноправни грађанин у својој заједници – рекла је Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, овом услугом се обезбеђује одговарајућа практична подршка која је кориснику неопходна за задовољавање основних, личних и друштвених потреба које корисник физички није у стању да задовољи без помоћи, која је истовремено лична и практична. Услуга персоналне асистенције корисницима пружа могућност избора активности, које би им иначе биле недоступне.

– У овом месецу смо укључили 86. корисника, а у наредном периоду планирано је повећање броја корисника у складу са исказаним потребама и капацитетом пружаоца услуге. Тиме потврђујемо да је један од приоритета социјалне политике Града Београда унапређење квалитета услуга које пружа корисницима, као и одговоран однос према свим социјално угроженим и маргинализованим друштвеним групама којима је подршка неопходна – додала је секретарка.

Услуга персоналне асистенције доступна је пунолетним лицима са инвалидитетом са процењеним првим или другим степеном подршке, а која остварују право на увећани додатак за помоћ и негу другог лица. То су лица која су способна за самостално доношење одлука, радно су ангажована или су активно укључена у рад различитих удружења грађана, спортских друштава, политичких партија и других облика друштвених активности, односно лица која су укључена у редовни или индивидуални образовни програм.

Персонални асистент ангажован је у раду са једним корисником најмање 20, а највише 40 сати недељно, према процењеним потребама и капацитетима корисника, о чему решењем одлучује Градски центар за социјални рад.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Презентација „београдске ракије”

Следећа вест

Почиње летња кампања добровољног давалаштва крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *