Весић: Весић и патријарх Порфирије угостили децу са Косова и Метохије и из Црне ГореХвала Београде

Нема коментара Share:

01.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и патријарх српски Порфирије угостили су данас у Храму Светог Саве децу са Косова и Метохије и из Црне Горе.

Весић је истакао да као домаћин славе града Београда има част да угости 70 малишана, који ће сутра учествовати у Спасовданској литији.

– Шаљемо поруку да је Београд главни град свих Срба, ма где живели на планети. Велика ми је част да сам данас примио децу са патријархом Порфиријем, који им је показао Храм Светог Саве. Потом ће обићи Стари двор и Зоолошки врт, као и друге знаменитости српске престонице, јер желимо да упознају свој град у који ће се сасвим сигурно враћати – навео је Весић.

Он је најавио да ће на сутрашњој слави града осим Београђана бити и велики број наших људи из свих крајева Балкана.

– Желимо да им поручимо да су на славу сви добродошли и да је то прослава свих људи добре воље. Такође, да без обзира на наше разлике сутра треба заједно да будемо у колони у којој ћемо се молити за мир. Славећи славу, сећамо се прошлости, али и мислимо на будућност, јер су ова деца наша будућност – закључио је Весић.

Патријарх је такође пожелео добродошлицу деци и истакао значај Светог Саве, коме је посвећен највећи српски храм.

– Драга децо, поздрављам вас са великом радошћу овде у заветном храму српског народа, који је посвећен нашем највећем светитељу и просветитељу. Свети Сава је наш народ увео у заједницу културних, духовних и модерних народа – подсетио је патријарх.

Он је позвао децу да негују љубав према свим људима, те да се моле за мир.

– Молите се за своје ближње, за свој православни народ, али се молите и за све друге народе који живе на Косову и Метохији, као и у Црној Гори. То је једини исправан – светосавски пут. Сутра ћемо се сви заједно молити за мир, јер је мир најпотребнији сваком појединцу у читавом свету, а ви децо са Косова и Метохије и из Црне Горе то најбоље знате – казао је патријарх Порфирије.

Гости Београда су захвалили домаћинима на добродошлици, те патријарху Порфирију поклонили Свето писмо.

Деца са Косова и Метохије и Црне Горе посетила су и Стари двор, где су имала прилику да сазнају нешто више о историји овог здања.

– Децу смо упознали са овим здањем које постоји 140 година и чија судбина говори много о историји Србије. Надам се да су уживали, а наставиће да обилазе Београд јер су они овде дошли, осим поводом обележавања славе града, и да обилазе српску престоницу и упознају све наше знаменитости како би понели лепе успомене на Београд у који ће се сасвим сигурно враћати – рекао је Весић и додао да су деца пробала чувени специјалитет „палачинке у шатоу”, те да је у плану и посета Зоолошком врту.

Посети деце са Косова и Метохије и Црне Горе Старом двору присуствовали су и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, секретар за културу Иван Карл, чланица Фондације „Гнездо” Оливера Милетовић, као и уметнички директор Дечјег културног центра Леонтина Вукомановић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

04.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић, који је био овогодишњи домаћин обележавања Спасовдана, захвалио је грађанима Београда и подсетио да је градска крсна слава прослављена величанственом литијом, пресецањем славског колача и свечаним пријемом у Скупштини града.  

– Уз благослов и вођење патријарха српског Порфирија, коме посебно захваљујем, хиљаде Београђанки и Београђана шетало је у прелепој литији молећи се за мир и за наш Београд. Слава је дан када се окупља породица. Тако смо и ми, Београђанке и Београђани, као једна породица заједно организовали и прославили нашу славу. Свако је имао неко задужење које је извршио на најбољи могући начин. Од промотера градске славе новинарке Драгане Косјерине и ватерполисте Стефана Митровића који је носио крст на челу литије, преко свих градских служби, запослених у Градској управи и градским предузећима, припадника Комуналне милиције, до наших пријатеља из војске и полиције. Али оно што је по мени најважније, сваки грађанин који је шетао у литији и молио се за наш град био је део величанствене слике која је отишла у свет, а то је слика српског јединства којим смо непобедиви – навео је Весић.

Заменик градоначелника је додао да нас непобедивим чини и наша православна вера.

– Зато хвала нашој Српској православној цркви без које не бисмо успели да на овако величанствен начин организујемо славу. Наша црква, као и вековима уназад, окупља нас, чувајући наш идентитет и наше српско име. Београд је још једном победио – поручио је домаћин градске славе Горан Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Поново расписан тендер за изградњу фабрике за прераду отпадних вода „Крњача”

Следећа вест

Отворена нова пословница „Паркинг сервиса” на Новом Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *