Весић позвао грађане да присуствују литургији и литији за Спасовдан

Нема коментара Share:

01.06.2022.
Слава града Београда, Спасовдан, слави се већ 619 година и установио ју је деспот Стефан Лазаревић 1403. године, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у емисији „Јутро” на ТВ Прва.

Весић је овом приликом истакао да је слава код Срба обичај који не постоји код већине других народа.

– Сматра се да је деспот Стефан Лазаревић узео Вазнесење због симболике, јер је Србија после Косовског боја била у тешком стању. Београд је +био потпуно разрушен када га је 1403. године добио после смрти његовог оца. Он је успео да за кратко време подигне Србију и Београд. Као што се Господ Бог вазнео, тако се сматра да је због тога узета слава вазнесења. Наш град је у историји много пута окупиран и уништаван, али смо се сваки пут поново уздизали и постали јачи и моћнији, те је избор славе прикладан за наш град – рекао је Весић.

Весић је додао да се очекује 20 до 30 хиљада гостију на сутрашњем обележавању славе.

– Имамо нашу традиционалну литију која постоји од 1403. године. С обзиром на то да се Србија полако осамостаљивала, митрополит Михаило је 1862. године опет обновио литију и то је трајало до 1947. године када је поново прекинута све до 1993. године. Литија почиње у 18 сати у Улици кнеза Милоша код Вазнесењске цркве. Раније је почињала у Адмирала Гепрата, али смо је померили да би се одмах формирала колона. Патријарх Порфирије је на челу литије која пролази улицама Кнеза Милоша до „Лондона” па Улицом краља Милана све до Славије, а онда Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве, где ће се патријарх обратити грађанима. Поред тога, у Вазнесењској цркви ће се одржати литургија у 9 сати, тако да позивам грађане да буду и на литургији и на литији – казао је Весић.

Он је нагласио да је слава празник Београда и свих грађанки и грађана без обзира на политичке или друге разлике.

– Треба да будемо срећни и поносни, јер као што слава служи за окупљање породице и пријатеља, тако и наша слава служи да се сви окупимо и молимо за добро нашег града. Мото сутрашње славе је молитва за мир имајући у виду све оно што се дешава у Европи и свету. Прошле године је на предлог патријарха време литије померено са 12 на 18 часова – објаснио је Весић.

Он је истакао да је 18 сати пригодније време за шетњу јер је тада мања гужва те да се улице затварају после поподневног шпица.

– Од 17 сати ће бити затворене улице, али како литија буде пролазила, улице ће се отварати. Очекујемо да Булевар ослобођења буде затворен до скоро 21 сат, јер ће бити велики број људи. Моји гости су данас наша деца са Косова и Метохије и Црне Горе, њих укупно 70. Данас са њима идем код патријарха и они ће бити наши посебни гости у литији. Овим желимо да пошаљемо поруку да је Београд главни град свих Срба, ма где да они живе. На литији ће бити наши радници комуналних предузећа, војска, полиција и вероучитељи, што показује да је ово манифестација саборности и мира – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Београд на Сајму конгресне индустрије у Франкфурту

Следећа вест

Весић: Поново расписан тендер за изградњу фабрике за прераду отпадних вода „Крњача”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *