Број новорођене деце у Београду у односу на 2020. годину порастао за 5,8 одсто

Нема коментара Share:

03.06.2022.
Популациона политика је приоритет и Републике Србије и Града Београда. Заједно радимо на томе да се повећа подстицај и подршка мајкама, али и улажемо у побољшање услова одрастања деце, изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на ТВ Прва.

Она је подсетила да Република Србија први пут ове године новчано помаже стамбено збрињавање и тиме даје подршку мајкама.

– Максимални износ је 20 одсто вредности некретнине, а до 20.000 евра. Када је реч о женама у Београду које су се од 1. јануара ове године оствариле као мајке, оне треба да знају да се сви захтеви предају у Секретаријату за социјалну заштиту, Улица 27. марта 23–45. Све информације о томе шта је потребно да се приложи, какви су услови и ко може да конкурише доступни су на сајту Града Београда – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је додала да се већи део докумената доставља електронским путем.

– То значи да ми као орган управе прибављамо за вас све оне изводе из матичне књиге рођених и све што је потребно, а те информације су доступне и на сајту. Ако је потребно, послаћемо вам формулар где се тачно види шта Град Београд за вас прибавља, а шта морате ви сами – навела је градска секретарка за социјалну заштиту.

Секретарка је нагласила да се ова помоћ не односи само на прво дете и да нису битне старосне године мајке.

Говорећи о мерама на реализацији популационе политике, Станисављевићева је изнела податак да је, закључно са мајем, Секретаријат за социјалну заштиту обрадио око 25.000 захтева за разне накнаде на које имају право породиље или мајке. 

– Секретаријат за социјалну заштиту годишње обради око 60.000 захтева, а очекујемо да закључно са јуном обрадимо око 30.000 захтева. Ми смо апсолутно адреса и дом за све оне жене које се прво код нас информишу о свим накнадама које им припадају и на које имају право, а Град Београд обезбеђује седам различитих накнада и подршки мајкама – рекла је Наташа Станисављевић.

Када је у питању број новорођене деце, она је навела податак да се у односу на 2020. годину у Београду бележи пораст за 5,8 одсто, то јест рођено је 20.350 беба. 

– Град Београд спроводи и друге активности које су важне да свака мајка зна, а то је да има подршку и у даљем одгајању свог детета, ту пре свега мислим на отварање нових вртића. Износ средстава у буџету Града Београда за ову годину, а која су намењена социјалној заштити, већи је за 8,9 одсто, односно износи 472 милиона динара. Закључно са мајским захтевима породиљама ће бити исплаћено 168 милиона динара, а веома је важно рећи да не каснимо ниједан дан и све накнаде стижу на време – истакла је Станисављевићева, додавши да је то главни приоритет Града Београда. 

Она је подсетила да мајка за прво дете добија накнаду приближног износа од 350.000 динара, што је износ повећан шест пута у односу на период од пре десет година. 

– Изменом закона, папире за породиљско одсуство или негу детета сада више не доставља послодавац већ породиља. Резултат тога је да се средства уплаћују директно на њен текући рачун, чиме се избегавају разне злоупотребе – рекла је Наташа Станисављевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелнику Радојичићу уручена захвалница поводом заслуга за организацију колективног венчања

Следећа вест

Без воде делови општина Нови Београд, Вождовац и Барајево

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *