Градоначелник Радојичић: Циљ је остварен, Тиршова 2 се гради

Нема коментара Share:

06.06.2022.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да изградња нове дечје клинике Тиршова 2 напредује, те да је тај пројекат, заједно са екологијом, сублимирао све његове жеље и настојања на функцији градоначелника у претходном мандату. Он је гостујући у емисији „Дан по дан” телевизије Танјуг прецизирао да је тај пројекат заправо био главна идеја, „хајлајт” и тачка од које је кренуо да се бави овим послом јер је по професији лекар и да се то пресликавало и на друге за Београд веома значајне пројекте.

– Темељна јама овог објекта димензија је 100 пута 72 метра и дубине 21 метар, што указује на то да је веома захтевно градилиште. У овом тренутку стигло се до дванаестог метра дубине, те се очекује да ова, најзахтевнија фаза буде завршена до краја новембра. Дубина ће бити скоро у нивоу ауто-пута, јер је намера да аутомобили могу да уђу директно у објекат преко кружног тока – прецизирао је Радојичић.

Процедуре Европске уније и банке су сложене и морале су да се испоштују, тако да је напросто било потребно време због чега се овај пројекат не реализује брже, појаснио је Радојичић.  

– Тај пројекат је планиран још од осамдесетих година прошлог века. Сама Универзитетска дечја клиника основана је 1924. године, а 1936. је почео да се гради садашњи објекат Тиршова 1 по пројекту познатог и уваженог архитекте Милана Злоковића, што је тада био важан догађај за читаву земљу. Завршен је пред Други светски рат и тада је био једна од најлепших зграда у Европи у којој су се лечила деца. Тада смо били и водећи у Европи у овој области. Седамдесетих година направљен је Институт за мајку и дете и фактички од тог периода није било значајнијих улагања у дечју медицину. Иако се још од осамдесетих година говорило о потреби за новом болницом, имали смо срећу или привилегију да смо сада започели изградњу Тиршове 2 – казао је Радојичић.

Ова болница биће модерна, престижна и вероватно међу најбољима у Европи и свету како по објекту и опреми у њој тако и по нашим изузетно стручним лекарима и медицинском особљу, објаснио је градоначелника Београда.

– Објекат Тиршове 2 имаће три подземна нивоа где ће бити гараже, затим два сутерена, приземље и још пет спратова, укупно 60 хиљада квадратних метара, од чега је четрдесет хиљада квадрата медицинског простора. Концепт лечења биће такав да је планирано да деца проводе што је могуће мање времена у болници, те да буде више дневних болница, а да само најтежи пацијенти остају дуже. Педесет кревета ће бити у дневним болницама, а сама болница имаће двадесет различитих поликлиничких амбуланти, затим девет операционих сала, шест у језгру, а три ближе дневним болницама и хитном пријему. Све сале биће опремљене најсавременијом медицинском опремом – рекао је Радојичић.

Изградња Тиршове 2 значи и нова радна места за лекаре и медицинске раднике, нарочито за млађе људе, додао је Радојичић. Идеја је да се болница „веже” за модерне научне пројекте, чиме ће младима бити омогућено да се баве и научним радом и да на том пољу напредују, те да у крајњој инстанци остану овде.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић са амбасадорком Шведске посадио 30 стабала

Следећа вест

Аудиција за нове полазнике Школе глуме и говора Омладинског позоришта „Дадов”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *