Весић: Уклоњена дивља депонија на Чукарици

Нема коментара Share:

08.06.2022.
У оквиру акције „Проблем мање” данас је уклоњена дивља депонија на старом Обреновачком путу у општини Чукарица. Заменик градоначелника Београда Горан Весић је посетио ову локацију и рекао да је од почетка године до сада уклоњено 25 депонија са око 20.000 метара кубних, те да се на овој, која је данас уклоњена, налази око 300 кубних метара грађевинског отпада.

– Ово не бацају грађани, већ неодговорне фирме, које иначе од инвеститора узимају новац да шут возе тамо где и треба, у Винчу. Они то не раде, већ бацају на прву слободну ливаду, загађују животну средину, уништавају град, а истовремено новац који бисмо могли да потрошимо за паметније ствари трошимо на чишћење дивљих депонија. До сада смо од почетка године потрошили 25 милиона динара за чишћење дивљих депонија, а за тај новац смо, рецимо, на Чукарици или у неким другим деловима града могли да урадимо пет паркова – нагласио је Весић.

Трајно решење нећемо имати док се не промени закон, навео је Весић и додао да Град Београд упорно инсистира на томе.

– Сачекаћемо нову владу. Верујем да ће бити прихваћено да се измени Закон о планирању и изградњи и да постоји обавеза инвеститора да приликом добијања употребне дозволе дају доказ о кретању грађевинског отпада, јер тако више нећемо имати овакве дивље депоније. То је један од начина решавања, а други је да се повећају казне, да буду преко милион динара за правна лица, преко петсто хиљада за физичка, а да се у сваком поновљеном прекршају одузима возило из кога се баца отпад. Када то будемо урадили, тада ћемо заштитити град од оваквог понашања, јер никаквих гаранција нема да се овде за сат времена неће појавити поново дивља депонија. То је једини начин како може да се реши проблем – истакао је Весић.

Он је захвалио Општини Чукарица, грађанима који пријављују овакве депоније, „Градској чистоћи” и „Београдском водоводу и канализацији” на помоћи приликом уклањања депоније.

– Нама је потребно трајно решење. Ово ради мањина у нашем друштву и то нису обични грађани. Они једноставно уништавају град и нема разлога да се то не санкционише – закључио је Весић.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић је рекао да је на територији ове општине у претходној години уклоњено више од 1.700 кубних метара отпада. 

– Новац који смо за то потрошили могли смо да искористимо на много бољи начин. Ова локација на којој се налазимо је зона водоизворишта и налазимо се на километар од фабрике воде. Оне који праве овакве депоније треба спречити на најдрастичнији начин. Морамо да сачувамо животну средину и да нам Чукарица буде чиста – навео је Коларић.

Он је захвалио „Градској чистоћи” која је, како је додао, домаћинствима у рубним насељима ове општине поделила канте за класичан и отпад за рециклажу, а 120 старих контејнера је замењено новим.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Чистоћа” наставља са сузбијањем одраслих форми комараца

Следећа вест

Весић: Екстремисти би да зауставе Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *