Весић и Хил открили спомен-плочу америчком дипломати и амбасадору Џорџу Ф. Кенану

Нема коментара Share:

13.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил свечано су данас открили спомен-плочу Џорџу Ф. Кенану, истакнутом америчком дипломати и амбасадору у Југославији у периоду од 1961. до 1963. године.

Табла на здању некадашње Амбасаде САД у Улици кнеза Милоша број 50 постављена је на иницијативу Горана Весића, а свечаној церемонији присуствовао је и Кристофер Кенан, син Џорџа Кенана.

Весић је истакао да Џорџ Кенан није обичан амбасадор јер је, како је нагласио, креирао судбину Југославије другачију од оне која јој је била намењена после Другог светског рата.

– Реч је о једном од најзначајнијих америчких дипломата и једном од аутора обнове Европе после Другог светског рата. Свакако је најзаслужнији што је тадашња Југославија добијала велику помоћ од САД. Џорџ Кенан је успео да промени животе многих генерација у послератној Југославији јер су многи млади људи почели да одрастају на западној култури и вредностима, а студенти да добијају стипендије и школују се на америчким универзитетима – казао је Весић.

Весић је подсетио да је Кенан био директно именован од тадашњег америчког председника Кенедија.

– За кратко време које је провео у Београду и за све што је учинио за нашу земљу и град дугујемо му велико хвала. Ми смо генерација која зна да захвали овом дивном човеку. Кенан је Американац чији рад припада америчкој дипломатији и историји, али данашњим чином он је постао и Србин, а ми смо веома срећни због тога – навео је Весић.

Посебну добродошлицу пожелео је сину истакнутог дипломате Кристоферу Кенану, који је овим поводом дошао у Београд после 59 година.

Амбасадор Хил је захвалио Горану Весићу на иницијативи и придружио се добродошлици сину Џорџа Кенана.

– Сви ми који смо имали привилегију да служимо у дипломатији Америке свесни смо доприноса Џорџа Кенана и онога што је учинио за нашу земљу, као и за односе наше земље са земљама широм света. Посебно ми који смо имали част да служимо у Америчкој амбасади у Београду, да следимо његов пут и идемо његовим стопама – казао је Хил.

Он је истакао да ниједан други дипломата није оставио тако дубок траг у формирању курса америчке дипломатије, посебно за земље попут Југославије за које је, поновио је Весићеве речи, већ био припремљен неки други план.

– Искрено се надам да ће Београђани и други пролазници бити свесни да је један од највећих америчких дипломата био на овом месту, да је на овом месту радио и оставио дубок траг иза себе, те да ће они у свему томе пронаћи инспирацију и за своје деловање – закључио амбасадор Хил.

Кристофер Кенан је на српском истакао да је веома задовољан да је поново у Београду и да присуствује откривању спомен-плоче његовом оцу.

– Мој отац био би дубоко дирнут овим признањем и овом почашћу. Боравак у Београду остао му је у лепом сећању. Када је председник Кенеди понудио моме оцу да бира амбасадорско место у Пољској или Југославији, он је одабрао Југославију. Такође је за време свог мандата проводио много времена са председником Титом, кога је много ценио – рекао је Кенан.

Догађају су присуствовали представници Града Београда, Народне скупштине Републике Србије, те представници амбасада САД и Израела у Београду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Чистоћа” и сутра наставља акцију сузбијања комараца

Следећа вест

Подземни пролаз код хотела Балкан поново у функцији, поднете кривичне пријаве против Н.Н. лица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *