Весић: Град обезбедио средства за реконструкцију капеле Свете Петке на Калемегдану

Нема коментара Share:

14.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић одржао је данас састанак на Калемегдану поводом обнављања комплекса Цркве Ружица и капеле Свете Петке. 

Весић је том приликом истакао да је Град на захтев проте Владимира Вукашиновића и Цркве Ружице обезбедио 100.000 евра за реконструкцију капеле Свете Петке. 

– Ова капела је вероватно наш најпознатији сакрални и најпосећенији објекат. Веома је значајан како за Цркву тако и за Београд и био је заиста последњи тренутак да се изврши рестаурација капеле како би се спречило да се вода и даље излива и уништава фреске и саму капелу. Град Београд је за ту сврху обезбедио 100.000 евра и тај посао ћемо радити заједно са нашом црквом и Заводом за заштиту споменика културе. Наставићемо да обезбеђујемо додатни новац како би капела била у потпуности реконструисана и како би сви који долазе у капелу били сигурни да долазе у објекат који ће бити очуван за векове – поручио је Весић.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Београд Оливера Вучковић је изјавила да се Црква Ружица и капела Свете Петке налазе у оквиру културно-историјске целине „Београдска тврђава”, која је утврђена за споменик културе од изузетног значаја.

– То све говори о њиховој културно-историјској вредности и да су међу најзначајнијим објекатима на простору тврђаве. Завод за заштиту споменика културе ради пројекат који ће омогућити да овај простор у наредних годину дана добије потпуно другачији изглед. Сви они недостаци који су се показали код ових објеката биће отклоњени и захваљујући средствима Града реконструкција ће бити готова до краја године –  рекла је Вучковићева.

Прота Владимир Вукашиновић је захвалио заменику градоначелника Горану Весићу и Граду на разумевању и помоћи која је била неопходна. 

– Црква и капела Свете Петке су годинама у проблему, првенствено због влаге. Сада коначно крећемо да то решавамо како би засијале својим пуним сјајем – закључио је прота Вукашиновић.

Састанку је присуствовала и директорка Фондације за децу и младе Београда „Гнездо” Тања Поповић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Потписан меморандум са француском компанијом РАТП

Следећа вест

Потписани уговори за унапређење туризма града Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *