Весић: Потписан меморандум са француском компанијом РАТП

Нема коментара Share:

14.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић, заједно са градским урбанистом Марком Стојчићем, помоћником градоначелника Андрејом Младеновићем и секретаром за јавни превоз Јовицом Васиљевићем, одржао је данас састанак с делегацијом француске компаније РАТП, коју је предводио Жан-Лук Шапотон.

Како је након састанка Весић истакао, Град Београд данас је потписао Меморандум о разумевању са компанијом РТАП у коме је изражена жеља обе стране да ова реномирана компанија постане „рани оператер” београдског метроа.

– Рани оператер значи да ће РАТП саветовати Владу Републике Србије и Град Београд како би се у поступку пројектовања, пре свега метро станица, добили максимални комерцијални ефекти за град и обезбедио максимални комфор путника. После потписивања Меморандума о разумевању почињу преговори о уговору који ће бити део међудржавног споразума Србије и Француске о изградњи београдског метроа – рекао је Весић.

РАТП је једна од највећих светских компанија у области управљања јавним транспортним системима путника која, између осталог, управља метроом у Паризу и многим другим градовима у свету.

Весић је истакао да „рани оператер” помаже граду приликом пројектовања и изградње метроа, а да ће наредних година бити изабран оператер београдског метроа „који ће да управља системом”.

– Упоредо са изградњом метроа, Београд мора да размишља и о томе како ће се њиме управљати. Београдски метро биће један од најмодернијих у свету и потпуно аутоматизован. Зато је важно да у процесу управљања учествују компаније с великим искуством управо у таквој врсти метроа. Такође, истовремено са изградњом метроа морамо да започнемо и избор оператера, односно обуку наших људи који ће радити у том систему, а којих ће бити више хиљада. Њихова обука мора да почне на време јер она неће моћи да се заврши за неколико месеци, већ ће трајати годинама како бисмо 2028. године, када и стартује прва линија метроа, били спремни за рад у пуном капацитету – изјавио је Горан Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Замена садног материјала на зеленом зиду у Улици ушће и Булевару Михајла Пупина

Следећа вест

Весић: Град обезбедио средства за реконструкцију капеле Свете Петке на Калемегдану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *