Одржана обука о унапређењу органске производње у Београду

Нема коментара Share:

15.06.2022.
Од тридесет хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава на територији Београда, двадесет се баве органском производњом, изјавио је секретар за пољопривреду Саво Павичић на обуци пољопривредника о унапређењу органске производње у згради Градске управе.

– Град Београд се труди да улаже у органску производњу. Секретаријат за пољопривреду даје подстицаје људима који се баве органском производњом, како би имали предност приликом конкурисања. Они добијају три бода и тиме остварују предност за субвенције – рекао је Павичић.

Према његовим речима, тржиште је огромно и заинтересованост за органску производњу је све већа.

– Зелена агенда и производња здраве хране не само код нас него и у целом свету је тренд. Секретаријат за пољопривреду настоји да пренесе знање на општине и људе који се баве пољопривредом како би их спојио и омогућио им да што лакше дођу до сертификата за органску производњу. Имамо 156 хиљада обрадивих ораница, 200 хиљада хектара пољопривредног земљишта, али и доста необрађених површина које могу да се конвертују у органску производњу – објаснио је Павичић.

Он је подсетио да Секретаријат за пољопривреду организује обуке са Пољопривредним факултетом већ неколико година.

– Обука је бесплатна а на пољопривредницима је само да се пријаве. Имају два-три дана теоретске обуке и два дана рада у газдинству. Град Београд ће уложити још више средстава, знања, али и труда како би се што већи број пољопривредника определио за овакву врсту производње која има будућност – рекао је Павичић.

Руководилац ГИЗ пројекта за развој приватног сектора у Србији Томислав Кнежевић изјавио је да су у сектору органске пољопривреде активни већ 11 година.

– Велики фокус смо стављали на обуку и трансфер знања на пољопривредне произвођаче. У Немачкој се у 2020. години промет органских производа повећао за 25 одсто, а тај тренд се наставио и у 2021. години. Сада је постало нормално да у било којој продавници у европским земљама нађете органске производе. Тај позитиван тренд имамо и код нас – рекао је Кнежевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Седница Скупштине Града Београда у понедељак

Следећа вест

Наставља се акција сузбијања комараца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *