Весић: Град Београд враћа своје културно благо

Нема коментара Share:

18.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић обишли је данас изложбу „Планови ентеријера Новог двора из 1912. године”, која је до 28. јуна отворена у Конаку кнегиње Љубице.

Весић је истакао да су се планови дизајна ентеријера будућег двора краља Петра I Карађорђевића налазили у приватној колекцији у Немачкој.

–Планове за нашег краља су радили Аугуст Бозе и његова супруга Елза из Вајмара. Десило се да је читав пројекат завршен пред почетак Првог светског рата и да ти планови никада нису били испоручени Србији. Да би 1922. године краљ Александар I Карађорђевић за уређење Новог двора ангожавао другу компанију из Француске – навео је Весић.

Он је истакао да се Град Београд за ову колекцију борио четири године.

–Планови су после ангажовања нове компаније заборављени, иако су били плаћени, те су се кроз деценије селили из једне у другу приватну колекцију. После сазнања да ће се вредни планови за историју наше престонице наћи на једној од аукција, Град је обезбедио новац Музеју града Београда, a како би се ова вредна колекција вратила у Србију – указао је Весић.

Он је прецизирао да планови ентеријера Новог двора садрже око 50 акварела, као и 80 цртежа графитном оловком.

–Колекција је вредна за историчаре, архитекте и људе који се баве уређењем ентеријера, јер су и неизведени пројекти важни пошто говоре о једној епохи и укусу нашег владара. Сматрам да не постоји боље место за њих од Музеја града Београда. Задовољан сам јер Београд последњих година враћа у власништво Музеја града своје културно благо. Током прошлих деценија дешавало се да веома вредне слике и други експонати остају у колекцијама различитих предузећа, а које су током приватизације прелазиле у приватне колекције. Далеко од тога да не треба да постоје и приватне колекције, али опет желимо да све што можемо вратимо у наше музеје и на увид нашим грађанима – истакао је Весић и подсетио да је Град Београд на недавној аукцији успео да купи слике наших истакнутих сликара из колекције предузећа Југоекспорт.

Он је најавио тендер за извођење радова на згради Музеја града Београда. Подсетио је да се на последњи тендер нико није јавио.

–Ми од тога не одустајемо и верујем да ће за неколико година Музеј града Београда добити свој простор у Ресавској улици, као највећи и најмодернији музеј у Србији. То је национални пројекат који ће подржати Влада Републике Србије. Реч је о музеју који ће бити урађен по последњим стандардима, који подразумева и пратеће садржаје за посетиоце. Тада ће први пут Музеј града имати своју зграду са сталном поставком у оквиру које ће бити представљено 7.000 година наше историје – указао је Весић и подсетио да Музеј града Београда постоји од 1903. године, те да никада није имао свој простор са сталном поставком.

Он је најавио и скоро отварање Легата Милована Витезовића у Улици Вука Караџића.

–Град Београд је уступио простор Музеју града, где се некада налазио први кинески ресторан у престоници, и на тај начин испунио жељу нашем истакнутом писцу. Милован је имао веома вредну колекцију књига, које ће са његовом радном собом бити изложене у будућем легату. На тај начин ћемо сачувати успомену на једног од наших најплодотворнијих писаца на прелазу из 20. у 21. век – најавио је заменик градоначелника. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Горан Весић поднео извештај о раду грађанима Београда

Следећа вест

Изградња водовода у насељу Трешња пре планираног рока

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *