Горан Весић поднео извештај о раду грађанима Београда

Нема коментара Share:

19.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић поднео је данас извештај о раду за последњих осам година и седам месеци, колико је обављао посао у Граду Београду.

Весић се захвалио својим сарадницима јер, како је истакао водити град од скоро два милиона становника захтева свакодневну активност, посвећеност и огромну енергију.

Нагласио је да је посебно задовољан променом правца развоја Београда. Подсетио је да се српска престоница од усвајања првог урбанистичког плана 1867. године ширила ка периферији.

–Ширење града ка периферији обавезује градњу нове инфраструктуре, попут канализације или путева, а да притом немате довољно новца за сређивање посетојеће. Ми смо за ових скоро девет година успели да променимо правац развоја Београда, а то је спуштање града на реке – указао је Весић у свечаној сали Старог двора.  

Он је истакао да ће сви будући велики пројекти, поред Београда на води бити везани за реке и набројао изградњу Блока 18, Макишког поља, Луке Београд и Трећег Београда на левој обали Дунава.

–На тај начин користимо постојећу инфраструктуру, а инвеститори имају интерес да улажу поред река. У међувремену је уклоњена железничка пруга која је одвајала обалу од насеља, а спуштање на реке је постало трајно јер је ушло у све урбанистичке планове града – истакао је заменик градоначелника.

Београд, нагласио је у последњих девет година полако постаје град за људе.

–Постаје јер није довољно окренут људима, али има све предуслове да то буде. Београд није превелики и може у будућности да постане конфоран, надам се приближно исто као што је Беч окренут свом становништву – навео је Весић.

Он је у том сегменту истакао проширење пешачких зона за око 25.000 метара квадратних у задњих неколико година. Такође и уређење постојећих паркова и изградњу нових, попут парка у Београду на води, те уређење постојећег парка Ушће, али и 300 других игралишта широм престонице.

-Посебно сам поносан на нови Линијски парк, као и на уређење Обилићивог и Савског трга. Уредили смо за ово време 514 фасада. Већ имамо читаве квартове или улице, као што су Косанчићев венац, Поп Лукина или центар Земуна са комплетно уређеним фасадама – подсетио је Весић.

Указао је да је завршен међународни тендер за јавне бицикле, док је на новом сазиву градског парламента само да потврди те резултате. Изабрана је, према његовим речима, америчка компанија која исти посао обавља у више од 40 градова света, тако да се до краја године очекује 150 станица за јавне бицикле у Београду, најавио је Весић.

Нагласио је да се током његовог мандата кренуло у решавање историјских инфраструктурних проблема.

–Кренули смо у изградњу метроа, који се обећава грађанима задњих 50 година, као и повезивањем Бг воза са свим приградским општинама. До марта ће коначно бити завршена обилазница око Београда, која је почела да се гради 1991. године – подсетио је заменик градоначелника.

Он је истакао да се тренутно у Београду од предвиђених пет фабрика за прераду отпадних вода граде три.

–То значи да ће се коначно решеити један од највећих проблема у престоници. Београд сваке године испусти директно у реке 60.000 олимпијских базена фекалија. Имамо око 100 директних испуста канализације у Саву и Дунав. Тренутно се раде фабрике у Великом селу, Остружници и Обреновцу, док ће се радити фабрика у Батајници и Винчи  – указао је Весић.

Он је посебно нагласио повећање буџета Града Београда и стабилизацију финасија у последњих девет година.

–У петак у 16 часова на рачунима Града се налазило тачно 19 милијарди и 128 милиона динара или 163,4 милиона евра. Док је 20. новембра 2013. године Привремени орган затекао на рачунима града 4 милијарде и 971 милион динара, односно 43,5 милиона евра. Такође у том тренутку Град је дуговао преко 10 милијарди динара, од којих само 5,3 милијарди за социјална давања. У петак у 16 сати, дуговали смо 0 динара – указао је Весић.

Такође је нагласио да је у новембру 2013. године дуговање Града Београда, заједно са општинама и градским предузећима износило око 1,2 милијарде евра. Данас је то дуговање нешто мање од 283 милиона евра, прецизирао је заменик градоначелника и додао да су приходи јавних градских предузећа у односу на 2013. годину већи за 29 одсто.

–Наш буџет за ову годину износи 1,3 милијарде евра, док је 2013. исти био мањи од 600 милиона евра. Камате по којима се Град Београд задуживао 2013. године и пре тога у просеку су биле 13.95 одсто, док су оне данас 1.67 одсто – указао је Весић и додао да је Београд финансијску стабилизацију постигао у складу са обједињеном економском политиком Владе Србије.  

Просечна зарада у пестоници 2013. године износила је 478 евра, док ове године износи 803 евра.

–Када према најавама Владе и председника просечна зарада у Србији буде порасла, ми ћемо до краја године у Београду имати преко 900 евра просечну зараду. Када се изузме јавни сектор, већ сада имамо просек плата између 120.000 и 140.000 динара, док у IT сектору он прелази 200.000 динара – прецизирао је Весић.

Он је нагласио да је у односу на 2013. годину данас незапосленост у главном граду скоро дупло мања.

–Тада је била 15,9 одсто, данас је 8.3 одсто или 63.000 људи. Број радних места закључно са петком је износио 784.000, док је број радних места у 2013. године у Београду износио 563.000. То значи да данас имамо 221.000 људи више који имају радни однос или величину града који би после Београда био највећи у Србији – указао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да се у овом тренутку у престоници гради скоро два милиона квадртаних метара.

–Само прошле године је издато грађевиснких дозвола за милион и 556.000 квадрата, док је 2013. године издато грађевинских дозвола за 322.000 квадрата. Тренутно у Београду има 2.347 активних градилишта са 157 кранова – указао је Весић.

Посебно је поносан, како је истакао што скоро 80.000 деце у Београду има место у вртићима. Тиме смо прешли 75 одсто укупног броја деце која иду у вртиће, истакао је Весић и подсетио да је 2013. године 57.000 малишана било уписано у београдска обданишта.

–Цена вртића је већ пет година иста и износи око 5.600 динара, док је 2013. године та цена била од 8.500 до 9.500 динара, због чега је ова градска власт вратила родитељима око 3,5 милијарди динара дуга. Такође смо кренули у процес изградње 25 вртића, док смо у последњих неколико година изградили шест нових . Тренутно се граде вртићи на Бежанијској коси и у Блоку 62, док је завршено пројектовање, одређени извођачи и обезбеђен новац за изградњу још седам вртића – навео је Весић и најавио да Град Београд наредне године треба да уговори изградњу још 10 обданишта.

Поновио је да Град данас не дугује ни један динар за труднице, породиље, пензионере и друге кориснике социјалних услуга.

–Имамо 500 личних пратилаца деце, док 2013. године нисмо имали ни једног. Данас у Београду имамо 79 персоналних асистената, а 2013. године нисмо имали ни једног. Данас имамо 62 возила за превоз особа са инвалидитетом, док смо 2013. имали само једно возило. Такође смо преко 1.700 породица успели да сместимо у објекте социјалног становања, односно више од 5.000 лица. Међу њима су и ромске породице, које су током расељавања насеља Белвил, 2012. године биле смештене у контејнере – презирао је заменик градоначелника и додао да је Град за ово време бесплатно поставио 500 рампи за инвалиде широм престонице.

Весић је посебно нагласио улагања Града у школски спорт.

–Инвестиције Града у школски спорт су 2013. износиле 14 милиона динара, док су ове године 63 милиона динара. Обезбедили смо први пут беспалтне школе спорта за сву децу у Београду, од првог до четвртог разреда, односно за око 67.000 малишана – нагласио је заменик градоначелника.

Он је истакао да је издвајање за културу око две милијарде динара веће него 2013. године. Такође да је издвајање Града за културне манифестације 2013. износило 50 милиона динара, док је ове године 325 милиона динара.

–Завршавамо реконструкцију позоришта Дадов, а позориште Бошко Буха добиће нови простор на Савском тргу у згради садашње Поште Србије, док ће вечерња сцена остати на Тргу Републике. Такође је расписан и тендер за Музеј града Београда – истакао је Весић.

Када је у питању заштита животне средине, Весић је прецизирао да је урађено 424 километра водоводне мреже.

–Посебно сам задовољан са регионалним водоводом Макиш – Младеновац. Завршен је тендер и веома брзо почиње изградња за последњи део општине Гроцка који сада нема стабилно водоснабдевање, односно насеља Пударце, Умчаре, Дражевац и Камендол – навео је Весић и најавио ширење мреже ка Сопоту и реализацију пројекта Макиш 3.

Истакао је да је посађено током његовог мандата 250.000 садница, као и 3.000 дрворедних садница, те да је купљена специјална машина за пресађивање стабала.  

Када је у реч о уклањању отпада, Весић је истакао да ће санитарна депонија у Винчи за две до три године изгледати као парк, где ће се вршити прерада отпада као у савременом свету.

–Почело је да ради постројење за прераду грађевинског отпада, док у новембру почиње са радом постројење за прераду комуналног отпада. Из тог постројења ће се производити струја, први пут у Србији. Такође је урађен топлодалековод Винча – Коњарник у дужини од 21 километар којим ће се допремати топла енергија и са којом ћемо за шест одсто смањити потрошњу природног гаса. Када будемо завршили други топлодалековод Обреновац – Нови Београд имаћемо мању потражњу за укупно 40 одсто, што је огромна уштеда јер су београдске топлане убедљиво највећи купац природног гаса у Србији – подвукао је Весић.

Град је за протекли период купио 451 аутобус, те успоставио две линије са електричним аутобусима, навео је заменик градоначелника и додао да се чека испорука 100 нових аутобуса на гас.   

Посебно је поносан, како је истакао на пројекат Бео-таблета.

–Ми смо само прошле године поделили деци 67.592 таблета. Београдски ученици, од трећег до шестог разреда једини у Европи имају таблете, бесплатни интернет и бесплатне дигиталне уџбенике. Већ другу годину купујемо штампане уџбенике за сву децу у првом и другом разреду – нагласио је Весић.

Када је у питању саобраћајна инфраструктура, Весић је истакао да је метро најважнији инфраструктурни пројекат који се изводи по плану заједно са Владом Републике Србије. Да ће прва линија бити готова 2028. а друга 2030. године, те да ће се Бг воз спојити са свим приградским оптштинама. Најавио је изградњу новог друмско-железничког моста преко Винче, новог савског моста, те моста преко Аде Хује, као и два пешачко-бициклистичка моста. Такође и изградњу два тунела, која ће у знатној мери растеретити саобраћај и смањити загађење ваздуха у Београду.  

Такође је нагласио да је увећана туристичка посета у Београду у односу на 2013. годину за 160 одсто.

–Те 2012. године имали смо око 500.000 туриста са 900.000 ноћења, сада имамо 1,3 милиона туриста са три милиона ноћења – истакао је заменик градоначелника.

Када је у питању заштита културног наслеђа, Весић је посебно нагласио сређивање Калемегдана.

–Реконструисано је Мало степениште Јелисавете Начић, Велико степениште, плато око Победника, као и сам споменик , чесма Мехмед паше Соколовића, Зиндан капија, капија Карла VI, Сахат капија и споменик Захвалности Француској, те обезбеђен је новац за реконструкцију капеле Свете Петке – навео је Весић и подсетио да је за последњих осам година проглашено 10 просторно културно-историјских целина у перстоници.

Такође је истакао да је у претхдном периоду подигнут велики број споменика, као и да су знамените личности добиле улице у Београду.

Он се захвалио на сарадњи градоначелнику Зорану Радојичићу, председнику Скупштине града Николи Никодијевићу, помоћнику градоначелника Андреји Младеновићу, као и предходном градоначелнику Синиши Малом и свим другим сарадницима, те будућем руководству пожелео успех у раду. Посебно се захвалио председнику Александру Вучићу на указаном поверењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Награђени најбољи ђаци општине Савски венац

Следећа вест

Весић: Град Београд враћа своје културно благо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *