Градоначелник Шапић: Током јучерашњег невремена на терену ангажовано више од 400 људи

Нема коментара Share:

06.07.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић поводом невремена које је синоћ задесило Београд обратио се на конференцији за медије, најављујући да ће то убудуће бити пракса у сличним ситуацијама. Он је прецизирао да је ноћас на терену било више од четиристо људи, јер је количина падавина била незапамћена, у појединим деловима града већа него током поплава 2014. године. 

– Падавине у Београду су почеле јуче око 18 часова, а њихова процењена количина у централним градским општинама била је близу 45 литара по квадратном метру, у рубним општинама и више од 50 литара. Све више од 20 литара по квадратном метру третира се као непогода. Просек падавина за јул до сада је био 30 литара месечно, а даћу вам пример да је само у Земуну за тих неколико сати пало 128 литара, у Новом Београду 86, а у неким деловима Врачара 70 литара. Због тога смо добили нове неуралгичне тачке за које нисмо знали да постоје – навео је Шапић.

Градоначелник је прецизирао да је обавештење Републичког хидрометеоролошког завода стигло тек у 21.24 часа, те да су екипе градских служби већ биле на терену. Тада је прогнозирана укупна количина падавина од 15 до 30 литара, а у просеку пало је дупло више. 

– Важно је да у оваквим ванредним ситуацијама будемо у стању приправности, те да се убудуће боље организујемо и синхронизујемо. Подсетићу вас и на то да фи наших цеви за локалне улице износи између 20 и 60 центиметара, а за магистралне 100 и више. Тамо где су биле реконструкције, попут дела код Хитне помоћи где се стварао највећи басен, сада нисмо имали проблема. Зато је важно да се приликом реконструкција улица мењају и цеви иако нису потпуно дотрајале, већ ако се уочи да треба да буду проточније – истакао је Шапић.

Градоначелник је рекао и да је било проблема у снабдевању електричном енергијом, али се на време реаговало, јер би у супротном требало много више времена да се поново покрену трафои у које је ушла вода. 

– Синоћ смо били на терену са свим расположивим капацитетима, вероватно ћемо у будућности моћи и брже да реагујемо. На највећи део ствари које су се јуче десиле и које ће се дешавати, јер нам се клима мења, нећемо моћи да утичемо, али ћемо моћи да обавестимо грађане, да кажемо људима да када крене киша остану код куће следећих сат времена. Инсистираћу да Секретаријат за саобраћај за све неуралгичне тачке, а сада смо добили и нове, изради саобраћајне знаке који ће људе упозоравати да ту у случају великих падавина не пролазе – рекао је Шапић.

Он је додао да је потребно да се уз помоћ медија изврши нека врста едукације људи како би схватили колика је опасност могућа уколико не буду опрезни.

– Када је реч о сливницима, чињеница је да они много боље функционишу него пре неколико година, али је такође и чињеница да количина прљавштине коју нанесе вода може да проузрокује запушавање сливника. То је оно на чему треба да се ради и покушаћемо да наше службе појачамо максимално – прецизирао је Шапић. 

Шапић је нагласио да се из оваквих ситуација треба извући поука, а не да се траже кривци и додао да је важно да се пред најављене падавине за петак ове недеље сви што боље припремимо. 

– Медије молим да на време обавесте Београђане о најавама падавина за петак, а ми ћемо бити на терену да пробамо да предухитримо ситуацију и да будемо далеко спремнији, јер сада два дана унапред знамо да су најављене падавине – рекао је градоначелник.

Градоначелник је овом приликом показао и фотографије последица временских непогода из најразвијенијих градова широм Европе рекавши: 

– Овако изгледају Париз, Луксембург, Келн, Праг, Лондон, Беч и многи други европски градови када их погоди невреме. Нажалост, овако након поплава изгледају и велики европски градови, градови каквим и ми тежимо да будемо, и ето, Београд ипак није „најгори од све деце” – закључио је Шапић. 

Конференцији за медије присуствовали су помоћници градоначелника Александар Савић и Цвијо Бабић, као и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почела реконструкција и доградња Девете гимназије „Михаило Петровић Алас”

Следећа вест

Бесплатне еколошке пешачке туре на Великом ратном острву

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *