Представљена прва усвојена Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Београду

Нема коментара Share:

13.07.2022.
Град Београд у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”, који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) у сарадњи са представљена је прва Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији града Београда за период од 2022. до 2032. године. 

Стратегија покрива пет приоритетних области образовање, становање, запошљавање, здравље и социјалну заштиту. 

Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту Града Београда, истакла је да је ова стратегија израђена уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и да није усмерена само на унапређење положаја Рома већ и на читаву локалну заједницу која треба да се мења на такав начин да укључује Роме и Ромкиње као своје равноправне и једнаке чланове у све аспекте живота.

– У оквиру различитих пројеката и у сарадњи са међународним организацијама и институцијама, Град Београд је у протеклом периоду до сада збринуо 291 породицу, односно 1.314 лица. И у наредном периоду, Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту биће посвећени унапређењу положаја Рома, чему сведочи и Одлука о усвајању прве стратегије за социјално укључивање Рома, која представља документ стратешког опредељења Града Београда у области унапређења права и положаја лица ромске националности која живе на територији града. Имајући на уму све релевантне друштвене и економске аспекте, одлучни смо у настојању да Београд постане боље место за живот за све своје житеље, укључујући и грађане ромске националности. Визија Стратегије гласи: Град Београд је добро место за живот и рад свих његових грађана и грађанки и трудићемо се да поштујемо принципе стратегије, те да на тај начин унапредимо социјално-економски положај Рома и Ромкиња у граду Београду, уз уважавање њихових мањинских права и постизање веће социјалне укључености у областима образовања, становања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите – објаснила је Наташа Станисављевић.

Милош Михајловић, начелник Одељења за унапређење положаја Рома у Секретаријату за социјалну заштиту Града Београда, рекао је да се на документу радило заједничким снагама готово годину дана и да представља први стратешки документ јавне политике Града Београда који поставља темеље за унапређење положаја Рома. 

– На иницијативу Секретаријата за социјалну заштиту, градоначелник града Београда је формирао радну групу за израду овог стратешког документа. Чланови групе су били сви секретаријати који су надлежни за ову област, ромске невладине организације, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и многе друге организације. Програм „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” пружио је стручну и техничку подршку за израду поменуте стратегије и пратећег акционог плана, а радна група, састављена од 16 чланова из различитих надлежности, допринела је томе да документ добије свој садашњи облик. Такође, мере и активности из ове стратегије су усклађене са циљевима одрживог развоја и Агендом 2030. – поручио је Милош Михајловић.Премијера представе „Тесла: Светлопис у времену”

Роберт Бу, вођа тима програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”, изјавио је да унапређење стратешког оквира за социјално укључивање Рома и Ромкиња представља један од најважнијих циљева програма.

– На иницијативу Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда, од јула 2021. године је започет процес израде Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији града Београда за период од 2022. до 2032. године, са пратећим акционим планом. Оно што карактерише сам процес израде ове стратегије јесте висок ниво учешћа свих релевантних актера, од надлежних секретаријата, преко институција до организација цивилног друштва, и у томе се огледа вредност документа и потенцијал за успешну имплементацију – рекао је Роберт Бу.

Овај документ представља стратешко опредељење Града, а према последњем попису становништва из 2011. године број Рома и Ромкиња је нешто изнад 27.000, тако да су они највећа национална мањина у Београду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена рада линија током извођења радова у Улици кружни пут Раковица у Реснику

Следећа вест

Наставља се сузбијање одраслих јединки комараца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *