Шапић: Морамо да покажемо да постоји и друга страна, да је наша туга и бол једнака тузи и болу и других мајки

Нема коментара Share:

17.07.2022.
Грaдоначелник Београда Александар Шапић је данас у склопу посете Општини Соколац обишао војничко гробље „Мали Зејтинлик” и том приликом положио венац у знак сећања на окo хиљаду страдалих Срба деведесетих година на сарајевском ратишту.

– Изузетна ми је част, а опет са друге стране нисам превише срећан што сам чуо да сам један од првих, можда чак и први званичник који је био на овим просторима из Србије. Ово је заиста једно свето место где почивају људи који су погинули у ратовима деведесетих година, који су бранили своја огњишта и свој народ и мислим да је изузетно важно да у јулу, у месецу великих страдања кроз историју српског народа, покажемо поштовање и пијетет управо према жртвама нашег народа на овим просторима у ратовима деведесетих година – истакао је Шапић.

Како је нагласио, показујемо, наравно, поштовање и према свим другим жртвама, јер свака невина жртва, без обзира на нацију или веру, заслужује једнако поштовање. 

– Али, исто тако мислим да је важно да управо са овог простора у присуству породица палих, храбрих српских бораца покажемо да постоји и друга страна, да је наша туга и бол једнака тузи и болу и других мајки, очева, сестара, браће и да не делимо жртве на наше и њихове, већ да имамо једнак однос према свима – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да је нама као припадницима српског народа изузетно важно да покажемо, пре свега, поштовање према нашим српским жртвама, како бисмо могли и према свим жртвама. 

– Ја сам зато одлучио да моја прва званична посета као градоначелника Београда буде овде, јер Београд није само престоница Србије већ и свих Срба који живе у свету, нарочито у региону. Морамо да покажемо да смо извукли поуке из наше историје и да више никада нећемо дозволити да српско нејединство или неслога имају несагледиве последице, како по наш народ тако и по наше територије кроз историју. И зато желим да са овог светог места пошаљем поруку мира и пријатељства са свим људима, без обзира на нацију и веру, али исто тако да пошаљем поруку свом српским народу који живи на овим просторима, у БиХ, Републици Српској, да морамо да се чувамо, да се држимо једни других и да једни другима помажемо, те да, без обзира на наше различитости, не смемо да заборавимо ком народу припадамо и да, уколико једни друге не будемо помагали, не можемо да верујемо у светлу будућност – нагласио је први човек Београда.

Он је истакао да је политика Србије у последњих неколико година персонификована у лику председника Александра Вучића, који је креатор нове, модерне српске политике, те да управо таква политика води рачуна о нашем народу без обзира на то где се он налазио, а нарочито у региону. 

– То не значи да ћемо угрожавати било кога, али уколико се то некоме не допада, то је већ његов проблем. Ми ћемо чувати једни друге и водити рачуна једни о другима, а Град Београд ће помоћи нашем народу овде на различите начине – најавио је Шапић.

Нико Кошарац, отац два сина која су погинула на првој линији илијашког ратишта, рекао је да су они били сахрањени у селу где су живели, а онда су их пренели и сахранили на овом светом месту, где сада проводе време.

– Захваљујем градоначелнику Београда што је дошао да се увери колико бораца лежи на овом свету месту – рекао је Кошарац.

Градоначелник Александар Шапић је обишао и манастир Соколица на Романији у коме се налази спомен-запис са именима око 4.000 српских бораца страдалих за слободу Републике Српске на сарајевском ратишту.

Напомена: Изјава градоначелника Александра Шапића може се преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/a87481e80ced0455cd80eeefb7d29e5120220717125305/d521acde8f53ef83bb4d8474aae5806520220717125305/e4fa0f
Претходна вест

Градоначелник Шапић разговарао са британском амбасадорком

Следећа вест

Шапић: Направићу платформу захваљујући којој ће Градска управа бити још ефикаснија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *