Шапић: Увек ћу изаћи пред грађане са истином без бежања од одговорности

Нема коментара Share:

20.07.2022.
Питање енергетике ће бити решавано на националном нивоу и сигуран сам да ће наш државни врх и председник, који је носилац читаве наше спољне политике, успети да обезбеде енeргенте за Србију и по информацијама које имам, тако ће и бити, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући у Београдској хроници. 

– Мој посао је да обезбедимо читав градски систем, како бисмо, уколико буде било неких тешкоћа, учинили све да станови, вртићи и школе буду топли, а да јавни превоз и други системи функционишу. Ми смо управо сада у провери наших система. Јуче су моји помоћници били у електранама где се проверавају трафои, залихе. Такође, покушавамо да се обезбедимо и мазутом уколико буде била тешка ситуација са гасом. На јесен ћу изаћи са планом стабилизације Београда, како бих обавестио грађане о свему, али већ сада могу суграђане да уверим да ћемо се бавити стварима којима се локалне власти нису бавиле 30-40 година. Све се тада подразумевало, а ми сада поново то морамо да обезбедимо, како би град на јесен и зиму могао да функционише – рекао је Шапић.

Говорећи о стању Градске управе и градских предузећа, градоначелник је истакао да је у току скрининг целог система и да је још рано за процене, али да је чињеница да постоје предузећа која су боље функционисала, као и она која су нешто лошије радила.

– Укупна ситуација није лоша, али свакако може бити боља. Рецимо, 2016. смо финансијски много боље стајали, што се новца тиче, иако је сада општи буџет Града далеко већи, мада он не зависи од локалне самоуправе, већ од укупне економске ситуације у земљи. Чињеница је да је последњих неколико година Србија напредовала и да је економска ситуација била јака и снажна те се као таква одразила и на градски буџет. Неке пројекте ћемо морати да ревидирамо због новонастале ситуације са енергентима и трошковима, а неки су били бесмислени попут речног превоза и школских таблета који су коштали до сада 15 милиона евра, а нису их добила сва деца. А ја сам, када сам обилазио све новобеоградске школе, ушао у свако од 650 одељења и ни у једном се не користи таблет за учење. Наравно да га нико не користи кад ниједан образовни систем у свету не подржава учење са таблета, па тако ни наш. Ако ми будемо у будућности имали план да делимо таблет рачунаре, поделићемо их свој деци. Моћи ће да се користе и у друге сврхе и користиће их целе породице, а неће као сада бити блокирани и бескорисни. Имамо проблема и у рубним деловима града где је некадашњи заменик градоначелника ишао приколицом и обећавао људима свашта, а ми данас морамо да им објашњавамо да то није реално – рекао је градоначелник. 

Он је поменуо проблем канализације у Борчи, који неће моћи да се реши шест година. 

– Ја нећу људе да лажем. Ако почетком августа тендер прође, имаћемо годину и по дана за пројектовања. Сада обилазимо све те приградске општине и искрено им говоримо шта може, а шта није могуће у оваквој ситуацији. Нећу бежати од одговорности, нећу лагати, као што то нисам учинио ни када је била ова последња велика киша. Тако је било и када је пукла велика цев у Краљице Марије, али има ту грешака и из ранијег времена, јер та стара азбестна цев није била на време замењена. Ми ћемо покушати да делујемо на време, појачали смо све службе како би реаговале што боље, али мора се рећи и да је у свему томе било и нечије неодговорности. Ова градска управа и руководство ће људима увек говорити искрено каква је ситуација и настојаћемо да делујемо најбоље у околностима у којима се налазимо – рекао је Шапић, указавши да постоје и велики пројекти који не би смели да стану, а који зависе од укупне ситуације у Европи. 

Градоначелник је поновио да је један од највећих проблема града јавни превоз и да очигледно нико до сада није хтео да се тиме системски бави, јер је то непопуларна тема.

– И ту сам одлучио да изађем пред људе и кажем како јесте. На нама је да покушамо да унапредимо јавни превоз, али морамо да кажемо грађанима да је немогуће да се нешто унапреди и да буде квалитетно уколико га нико не плаћа. За јавни превоз се издваја годишње 230 милиона евра годишње, што је скоро четвртина градског буџета. То је новац наших суграђана који може да се употреби за друге ствари, попут вртића, школа, социјалне помоћи – истакао је Шапић.

На питање да ли је лакше пливати у политици или у базену, градоначелник је рекао да је сваки посао тежак на свој начин, али ако га радите одговорно, резултати су и те како мерљиви.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промењен режим рада линија јавног превоза због радова у Авалској улици у Железнику

Следећа вест

Радови на водоводној мрежи у петак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *