Положени венци на споменик Сибињанин Јанку

Нема коментара Share:

22.07.2022.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је данас венац на споменик Сибињанин Јанку на Земунском кеју поводом обележавања 566. годишњице опсаде Београда од османлијске војске и велике победе бранилаца предвођених Јаношем Хуњадијем, односно Сибињанин Јанком.

Венце су положили председник Београдског одбора Савеза војвођанских Мађара Небојша Марјановић, као и Геза Шаламон из Националног савета мађарске националне мањине.

Весна Видовић је истакла да је Сибињанин Јанко извојевао велику победу над турском војском, која је била бројчано надмоћнија.

– Турска опсада Београда 1456. године трајала је око три недеље. Турски султан Мехмед Други довео је пред Београд велику војску, чији је циљ био освајање града, најзначајнијег јужног угарског упоришта, као и Смедерева, тадашње престонице српског деспота Ђурђа Бранковића. Османску силу дочекали су одреди које је прикупио Сибињанин Јанко, уз подршку трупа које је послао Ђурађ Бранковић. Након велике битке, турска војска се повукла и Београд је био одбрањен – подсетила је Весна Видовић.

Небојша Марјановић је истакао да данас присуствује церемонији полагања венаца и у име Удружења грађана „Сибињанин Јанко”. Он је подсетио да је битка код Београда зауставила продор Турака ка Бечу и на тај начин практично је одбранила хришћанство.

– Јанош Хуњади, односно Сибињанин Јанко представља и симбол веза између српског и мађарског народа, данас када су односи двеју земаља веома добри и експанзивни. Захвалан сам Граду Београду и заменици градоначелника Весни Видовић, који су овде са нама, како бисмо обележили овај важан датум – рекао је Марјановић.

Геза Шаламон је рекао да је данас велики дан за Београд, српску и мађарску историју, као и за хришћанство. Он је истакао да подневна црквена звона свакодневно подсећају на данашњи дан одлуком папе Калиста III.

Скупштина Града Београда донела је Одлуку о подизању споменика у априлу 2017. године, на иницијативу Амбасаде Мађарске. Споменик је постављен 22. јула 2019, а церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић и тадашњи председник Мађарске Јанош Адер.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Шапић са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром

Следећа вест

Градоначелник Шапић: Град предузео све одговарајуће мере за најављене високе температуре

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *