Мерама заштите Централне куле почела изградња Меморијалног центра „Старо сајмиште” у спомен жртвама логора

Нема коментара Share:

27.07.2022.
Председник Србије Александар Вучић и градоначелник Београда Александар Шапић присуствовали су данас почетку извођења мера заштите на објекту Централне куле Меморијалног центра „Старо сајмиште”. Овом догађају присуствовали су патријарх српски Порфирије, те представници Владе Србије, Града Београда, верских заједница и амбасада.  

Председник Вучић изразио је велику захвалност онима који су преживели страдање најтежих злочина и злочина геноцида током Другог светског рата, уз извињење што безмало осамдесет година нисмо водили рачуна о својој прошлости, због чега је ово здање у лошем стању. 

– Сведоци смо бројних покушаја релативизације историјских чињеница из Другог светског рата. Уверен сам да то није, не може и не сме да буде политика садашњости, ни политика будућности ни Европе нити света, а Србије засигурно никада неће бити. Жртве ћемо увек памтити и наш историјски задатак јесте да у центру модерног Београда гајимо сећање на наше суграђане страдале без било каквог разлога од злочиначке руке окупатора. Изградњом модерног меморијала свако ће моћи да види шта се овде дешавало, а након посете Сајмишту, макар имали и мрву човечности у себи, гледаће другим очима свет око себе – навео је Вучић. 

Документовано ће на овом месту бити презентоване сурове чињенице „да се неко копиле не би дигло да каже како се овако нешто није догодило или да је овако нешто само мит”, оценио је Вучић, правећи алузију на својевремене речи генерала и државника Ајзенхауера приликом обиска Аушвица.  

Председник је подсетио да је „Старо сајмиште” за споменик културе утврђено 9. јула 1987. године, а његова видна запуштеност последица је наше небриге. 

– Зграда је слика и прилика наше срамоте и нашег неодговорног, непоштеног и нефер односа. Било је много обећања да ће овај локалитет бити приведен својој меморијалној и образовној намени иза којих нису следила ама баш никаква дела. Али, после много година тешког и напорног рада, успели смо да део по део ствари решавамо, јер ово није питање новца, већ пажње и енергије. Велика је част бити председник Србије, која је почела да се сећа и да памти и која ће, напокон, након осам деценија занемаривања уредити Меморијални центар „Старо сајмиште”. Враћајући дуг према прецима, опомињемо своје потомке на оно што никада не смеју дозволити да им се догоди – казао је Вучић. 

Вучић се присетио и да је логор затворен крајем јула 1944. године када је и НДХ дефакто престала да постоји на овим просторима, те да је од тада до данас „истина о овом логору била сахрањена под тешким наслагама заборава”. 

– Неко ће рећи да га данас фигуративно, а ја бих рекао и стварно ослобађамо. Обнављамо сећање реконструкцијом Централне куле, која је његов иконички симбол, а сам чин представља и решеност да реконструишемо и сопствено колективно сећање. Она је прва од неколико изворних логорских зграда у којима ће бити успостављена два музеја Меморијалног центра. У њима ће се одвијати активности меморијализације логора, комеморације жртава, прикупљање и излагање грађе, научно-истраживачка делатност, организовање изложби и едукативне активности – прецизирао је Вучић. 

Председник је истакао да су на овом месту људи зверски пребијани, вешани и стрељани, овде су умирали од глади, зиме и болести, одавде су душегубком одвођени у смрт. 

– Одавде су депортовани у друге логоре на, како кажу, принудни рад, од чега је већина страдала, као и у логоре смрти, одакле се никада нису вратили. Тим и таквим жртвама је посвећен Меморијални центар „Старо сајмиште”, који ће им у име свих нас одати дужно поштовање, без обзира на њихову националност, веру, род или идеолошка опредељења – казао је председник Вучић.

Он је подсетио да је свима њима заједничко да су их нацисти, фашисти и усташе сматрали за смртне непријатеље и да су зато невини пострадали.

– Тако су наши џелати врло прецизно показали где стоје они, а где су стајали ти мирни људи Београда и Србије, без обзира на своју националну припадност. И на ком исконском идеалу почива наша победа, а на чему почива њихов мрачни пораз. Зато живео живот, живела слобода и бескрајно вам хвала свима што сте присуствовали овом историјском чину – закључио је председник Вучић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почели радови на канализационој мрежи у старом језгру Земуна

Следећа вест

Градоначелник Шапић: Наставак традиционално пријатељских односа са Израелом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.