Весна Видовић положила венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама

Нема коментара Share:

17.08.2022.
Заменица градоначелника Весна Видовић и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положили су данас, у име Града Београда и Владе Републике Србије, венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама.

Видовићева је подсетила да је Споменик обешеним родољубима на Теразијама подигнут 1983. године.

– Сваке године 17. августа сећамо се страдалих суграђана. Сећамо се оних који су међу првима страдали у тада окупираном Београду, када су на зверски начин погубљени и обешени на Теразијама. Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама – рекла је Видовићева.

Како је истакла, циљ окупатора је био да заплаши народ Србије и одврати га од ослободилачке борбе.

– Стрељани су и обешени зато што су се супротставили колективном злу и јер су се борили за слободу и мир. Важно је да чувамо нашу историју, сећамо се и дајемо почаст онима који су дали живот како бисмо данас живели у слободном граду и слободној земљи. Србија је увек била на правој страни историје и тако ће сигурно бити и у будућности – рекла је Весна Видовић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор је подсетио да се данас одаје почаст родољубима на месту које потврђује бесмисао и погубност политике насиља и агресије. 

– На другој страни налазила се тежња за слободом, животом и љубављу. Велика је заслуга наших славних предака за то што данас живимо у слободи. Тим пре је наша обавеза да не заборавимо њихова дела још већа. Живимо у времену када су покушаји ревизије историје чести, јер постоје жеље да се агресори представе као жртве, а жртве као агресори. Поновне појаве фашизма и нацизма широм света више нису само изоловани случајеви и томе се мора стати на пут – рекао је Капор.

Венце на споменик у име СУБНОР-а Београда положио је председник градске организације Борa Ерцеговац, који је овом приликом додао да ни овај, као ни други бројни злочини нису могли да зауставе победоносни пут наших славних предака.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Шапић: Желимо да манифестациони туризам буде мотор развоја српске престонице

Следећа вест

Разноврстан пратећи програм овогодишњег Битефа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *