Градоначелник Шапић: Грађане не занимају кадровска решења, већ квалитетна и добра услуга

Нема коментара Share:

19.08.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић оценио је да кадровска решења у Граду Београду и јавним комуналним предузећима грађане не занимају много, већ да их интересује да ли ће да им се испоручи квалитетна и добра услуга. Он је гостујући у јутарњим програмима РТС-а и ТВ Хепи указао на важност одговорности коју функције носе и истовремено на важност квалитетног обављања посла.

– Неки директори су разрешени, јер њима нисмо били задовољни, неки су сами поднели оставке, јер су већ дуго били ту, те су се уморили. Дакле, различити су мотиви, али од нових људи с новом енергијом и ентузијазмом очекујемо да унапреде услуге према Београђанима – рекао је Шапић.

У моменту када се даје прилика новим људима, опозиција која је критиковала ранија кадровска решења буни се и против тих промена, додао је градоначелник, осврћући се на јучерашњу седницу Скупштине града, и поставио питање како онда да се унапреди оно чиме ни опозиција није била задовољна уколико се промена не деси.

– Опозиција је тражила смену директора, а када су они смењени, то им не одговара. Свакодневно су у медијима критиковали њихов рад, али и након смене нешто није у реду. Стиче се утисак да су њима важна персонална решења, а да им није важна добробит грађана, тако да упорно лансирају критику ради критике, огољени напад ради напада. Знао сам да ће они, уколико им раније објавимо имена, бити провучени кроз медијско блато и пре него што почну да раде – нагласио је Шапић и додао да тим људима треба дати шансу.

Прихватили смо, додао је градоначелник, неколико опозиционих предлога о којима можемо да разговарамо, попут формирања антикорупцијског тима, као и то да Град преузме позориште у Лазаревцу како би им било лакше финансирање.

– Спреман сам да прихватим много тога, а грађани Београда нека дају суд да ли су задовољни или не. Опозиција критикује у највећој мери прошлу гарнитуру Градске управе, чији део ја нисам био. Део градских функционера мењамо сада, мењамо се унутар себе да бисмо нешто боље урадили – навео је Шапић.

Градоначелник је нагласио да је у Београду „све најважније” – тачније, све је важно у зависности од потреба Београђана. Ипак, јавни превоз је најургентнији проблем као вишедеценијска „рак рана”, проблем који „исисава” много новца из буџета Града.

– Апсурдно је да су људи суштински незадовољни јавним превозом иако се он субвенционише са око 250 милиона евра годишње, због чега га и не плаћају. Покушаћу системски да уђем у ову проблематику, пре свега у ГСП „Београд”. За почетак смо укинули бесмислене рекламе на возилима јавног превоза. То није суштинска ствар, али да бисте ушли у озбиљније ствари морате да изгледате чисто, пристојно и уредно. Зато смо јуче и кренули од мере скидања бесмислених реклама са трамваја и аутобуса. Новац који се на тај начин приходује није велики. Током јесени очекује нас сто нових возила на гас, као и нова гасна станица, али и друге мере за унапређивање градског превоза – истакао је Шапић и још једном нагласио да јавни превоз неће поскупети.

Према његовим речима, уколико подигнемо квалитет јавног превоза, Београђанима се неће исплатити да у центар града долазе аутомобилима.

– У првој години мандата желео сам да уђем укоштац са највећим проблемима. Уколико успемо да их решимо, то ће се рефлектовати на добре ствари, направићемо нове вртиће, спортске терене, игралишта, моћи ћемо да повећамо субвенције за социјалне категорије – истакао је Шапић.

Он је рекао да је на јучерашњој седници донета и одлука према којој гараже сада могу да праве и приватна лица, као и да наплаћују паркирање.

– То значи да нећемо морати да чекамо само државни новац да би се правиле гараже у Београду, већ то може да постане и приватни бизнис – рекао је градоначелник.

Градоначелник је најавио ребаланс буџета, на првом месту због енергетске кризе свуда у свету, али и због намере да се не одустане од капиталних пројеката у Београду.

– На јесен нас очекује спровођење много јавних радова, на првом месту реконструкције улица и булевара, а надаље, план је да се заврши обилазница и започну радови на новом мосту и тунелу. Покушаћемо да не зауставимо наше капиталне пројекте, али и да почнемо са реализацијом пројеката на које се чекало – рекао је Шапић.

Многи пројекти о којима сам говорио почеће да се реализују, навео је Шапић и нагласио да се спрема и коначно решење за Савско шеталиште, питање сплавова и шеталишта код блокова 70, 44 и 45.

– Спремамо и одлуке које се тичу побољшања дневних животних услова, али за све то нам треба мало времена. Сигуран сам да ће грађани од јесени видети бенефите, неће бити лако, али даћемо све од себе – нагласио је градоначелник.

Ситуација у свету је изазов, а време можда и најтеже у последњих неколико деценија, оценио је Шапић, те изразио наду да ће на све изазове са својим тимом на најбољи могући начин одговорити.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Шапић домаћин председницима Србије и Турске у обиласку Куле Београд

Следећа вест

Именовани нови директори у једном броју градских предузећа и установа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *