У Митровцу на Тари борави 220 корисника Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

Нема коментара Share:

09.09.2022.
На рекреативној настави, коју финансира Град Београд, у Митровцу на Тари борави 220 корисника Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, док ће још њих 220 искористити ваучере за путовање.

Према речима секретарке за социјалну заштиту Александре Чамагић, Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју је уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту по први пут ове године за своје кориснике омогућио организовани рекреативни боравак у Митровцу на Тари.

– За реализацију рекреативног боравка из буџета Града обезбеђено је укупно 17 милиона динара. Део корисника отпутовао је организовано, уз пратиоце из установе, док су за кориснике који не желе или нису у могућности због свог здравственог стања да путују колективно, обезбеђени ваучери за индивидуална путовања уз пратњу родитеља. Ваучери се могу искористити до краја новембра 2022. године, у било којем од шест одмаралишта: Митровац на Тари, Станишинци на Гочу, Букуља у Аранђеловцу, Стеван Филиповић – Дивчибаре, Рудник на Руднику или Шупља стена на Авали. Важно је истаћи да без обзира да ли се ради о колективном рекреативном боравку или индивидуално уз ваучере, корисници односно њихови родитељи не плаћају смештај – навела је Александра Чамагић.

Градска секретарка за социјалну заштиту је подсетила да је Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју једна од установа социјалне заштите којој је оснивач Град Београд, а која је у надлежности Секретаријата за социјалну заштиту.

У оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Београду функционише 15 дневних боравака, који су отворени радним данима од 6 до 18 часова и у којима се пружа услуга за 640 корисника, као и „Предах смештај”. Услуга дневног боравка осмишљена је да одговори потребама деце, младих и одраслих са интелектуалним тешкоћама, аутизмом, вишеструким сметњама у развоју, као и физичким и сензорним оштећењима. Услуга подразумева прихват корисника, стручни рад на одржању и развоју социјалних, психофизичких функција и вештина, исхрану, превентивну здравствену заштиту, превоз на релацији кућа – дневни боравак – кућа, као и укључивање корисника у ширу друштвену заједницу.

Услуга „предах смештај” пружа се деци, младима и одраслима са интелектуалним тешкоћама и аутизмом, вишеструким сметњама у развоју, сензорним и физичким инвалидитетом. Услуга „предах смештаја” је краткорочни и повремени смештај особа са сметњама у развоју, који се обезбеђује као дневни, викенд или вишедневни смештај, чиме се пружа подршка како кориснику тако и породици у одржавању и побољшању квалитета њиховог живота. Услуга је омогућена корисницима најдуже 45 дана у току календарске године, од чега максимално 20 дана у континуитету.

Услугама које пружа установа Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју пружа се снажна подршка како лицима са сметњама у развоју тако и њиховим породицама, како би се унапредио квалитет њиховог живота и на најбољи могући начин одговорило на њихове потребе.

– Подршка и унапређење положаја посебно осетљивих група грађана кроз задовољавање њихових општих и специфичних потреба, један од приоритетних задатака социјалне политике Града Београда – закључила је секретарка Александра Чамагић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Отворен 29. београдски дечји сајам

Следећа вест

„Дан традиционалних народних вештина”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *