Градоначелник Шапић: Сарадња четири највећа града у земљи дужност и бенефит за грађане

Нема коментара Share:

12.09.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић, заједно са челницима Новог Сада, Ниша и Крагујевца, разговарао је данас о функционисању градова у нашој земљи, размењујући искуства и указујући на примере добре праксе. Фокус овог јединственог мултилатералног састанка, одржаног у Нишу, биле су инвестиције, одрживи развој и урбанизам, те јавне финансије и комунална делатност, али и управљање градском имовином, социјална политика и развој туризма. 

Првог човека Града Београда Александра Шапића, те градоначелнике града Новог Сада Милоша Вучевића и града Крагујевца Николу Дашића дочекала је у Нишу градоначелница овог града Драгана Сотировски. 

Александар Шапић је након састанка истакао да се веома радо одазвао позиву, нарочито због тога што сличне иницијативе никада до сада није било. 

– Четири највећа града у Србији, где живи близу половина укупног становништва наше земље, треба да имају интензивнију и квалитетнију сарадњу. Колегама сам поручио да могу да рачунају да ће оно што је до Београда и мене лично бити урађено, те да ћемо на сваки могући начин поделити своја искуства у руковођењу градом и радо чути њихова искуства. Верујем да ће у периоду који је испред нас грађани четири града видети добробити сарадње. Уколико једни другима не будемо помагали и били ту једни за друге, тешко да ће нам неко други помоћи – рекао је градоначелник Шапић. 

Градоначелник Београда је навео и да је помоћ главног града другим градовима дужност престонице, једнако као што је сарадња међу градовима дужност према грађанима. 

– Сигуран сам да ће овакви сусрети постати традиционални, те да ће наши наследници, људи који буду долазили на наша места и водили градове задржати ову праксу. И не само то, сигуран сам и да ће она дати конкретне резултате, што је свакако и најважније, како би грађани осетили благодети те сарадње – закључио је Шапић. 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је изразила уверење да се на примерима добре праксе може урадити много, те да је на данашњем првом радном састанку било речи о важним темама које могу допринети бржем развоју градова. 

– Били смо отворени, конкретни и надам се да ће и градовима који гравитирају ка нашим великим градовима ово бити од помоћи – нагласила је она и захвалила градоначелницима на посети највећем граду на југу Србије. 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је кључна порука данашњег састанка омогућити грађанима што бољи и квалитетнији живот. Изразио је уверење да ће се овакви састанци наставити и у будућности и да ће се сарадња ова четири града продубити на корист свих грађана.  

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић изјавио је да градоначелници великих градова треба да се помажу међусобно јер, између осталог, чине једну велику породицу.

Важно је да се администрације увежу како се не би губило време на административне ствари које се могу одрадити и на даљину, те да се посветимо стварима које су значајне за грађане ових градова, рекао је Дашић.

Напомена: Видео материјал може се преузети са следећег линка: https://we.tl/t-6N8YkXjqrD

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Седамдесет година постојања ЈВП „Београдводе”

Следећа вест

Без воде поједини потрошачи на територији општине Врачар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *