Седамдесет година постојања ЈВП „Београдводе”

Нема коментара Share:

12.09.2022.
Јавно водопривредно предузеће „Београдводе” у овој години обележава 70 година постојања, а од свог оснивања главна делатност је водопривреда, односно заштита од штетног дејства вода, док су се организовање и назив предузећа мењали у складу са важећим законским прописима, саопштено је из овог предузећа.

Од 1920. до 1935. године, активности Посавске водне заједнице у Обреновцу и Београдске водне заједнице обухватале су само подручје Обреновца и заштиту од вода Великог Макиша и Макиша, а оснивањем Београдске посавске водне заједнице од 1952. године, подручје се проширује и изграђују се прве црпне станице у Скели, Купинцу, Забрешким ливадама, Вић бари и Макишу.

Почетком шездесетих година почињу значајни радови у водопривреди на Колубари са притокама и на реци Сави са притокама од Београда до Прова. Градња се до 1962. године обављала примитивним средствима (ручни ископ земље, превоз коњском запрегом и кордама), а након тога почиње да се користи савремена механизација.

Предузеће је почело да се шири, проширује своју територију, опрема се савременим средствима, стручном радном снагом све до 1986. године када је достигло свој максимум. После деведесетих година привредна активност предузећа се смањује. У наредним годинама у новим привредним условима предузеће је успешније пословало са обновљеном механизацијом и стручним кадром, добрим референцама и лиценцама за извођење радова, као и инжењерским кадром.

„Београдводе” су инвестирале у нове машине за чишћење и одржавање насипа, нарочито оспособљене за рад на косинама и великим нагибима. Предузеће је у могућности да пројектује и изгради системе за заштиту од спољних и унутрашњих вода, системе за одводњавање и наводњавање, да обавља послове регулације водотока, брана, рибњака и насипа, снабдевања насеља водом и одвођења и пречишћавања употребљених вода, као и друге радове у водопривреди и грађевинарству.

Основна улога и делатност ЈВП „Београдводе” је одбрана од поплава на водотоцима I и II реда на територији града Београда, а поседује и лиценцу за обављање делатности издату од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Дани европске баштине” у Земуну

Следећа вест

Градоначелник Шапић: Сарадња четири највећа града у земљи дужност и бенефит за грађане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *