Подршка Града Београда студентима Републике Србије и Републике Српске

Нема коментара Share:

14.09.2022.
Градски менаџер Мирослав Чучковић присуствовао је данас у Ректорату Београдског универзитета отварању заједничке конференције студената Републике Српске и Републике Србије. Конференција је уприличена поводом предстојећег празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској.

Мирослав Чучковић се осврнуо на ранија времена, када су студентске организације сарађивале у ратним околностима, пре свега у циљу одбране живота и хуманитарне помоћи људима са оне стране Дрине, која је нажалост 1999. године постала узајамна.

– То је остало иза нас и данас смо поносни на то како се развијају и Србија и Српска. Без обзира на број студената у Београду и Новом Саду нама је веома драго да као престони град Срба увек будемо добар домаћин свима – навео је Чучковић.

Градски менаџер је студентима пожелео да им се каријере развијају како сами желе, али уз молбу да то буде у границама Србије или Српске.

– Надам се да нећете каријере развијати ван наших отаџбина, с обзиром на то да ћемо се трудити да се и надаље стварају услови за пристојан живот овде – истакао је Чучковић.

Ипак, додао је он, остаје забринутост што безмало да немамо нових студената математике, матерњег језика, историје, а и Учитељски факултет је у дефициту.

– Није проблем Београда и Србије да ли ћемо имати наставника математике на Теразијама или учитељицу у неком другом делу Београда, наш проблем је ко ће водити Електрану „Гацко”, учити децу у Невесињу, ко ће бити професор математике у Добоју, Вршцу и у другим деловима Србије и Српске. Немојмо да оно што су наши старији добили пушком изгубимо књигом – поручио је Чучковић.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон упознао је присутне са надлежностима и радом ове управе, подсетио на историјат светлих примера током пробоја Солунског фронта, дана који је узет за предстојећи национални празник, те позвао на јединство свих Срба. Он је на крају студентима поручио да без обзира да ли ће након студија остати у Србији или ће се вратити у Српску доприносе развоју земље, „јер какав год избор да буде биће у интересу српског народа”.

О значају веза између студената и младих уопште из Републике Србије и Републике Српске говорили су и ректор Београдског универзитета Владан Ђокић, председник Удружења студената из РС у Србији Дејан Пудар, у име студената Србије заменик председника удружења Марко Радић, а у име СПЦ о очувању српства и православља ђакон Младен Ковачевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Европска недеља мобилности” – „Крећимо се квалитетније”

Следећа вест

Измена линија јавног превоза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *