Никола Никодијевић: Сећамо се свих жртава Другог светског рата

Нема коментара Share:

18.09.2022.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на спомен-обележје Троструки сурдук на Лединама, одајући пошту цивилима убијеним на овом месту у Другом светском рату. Никодијевић је подсетио да се на 17. септембар 1941. овде десило масовно стрељање и да је обавеза одговорних људи и озбиљног друштва да чувају сећање на жртве. 

– Сећамо се свих невино страдалих и жртава Другог светског рата, али и учимо нове генерације о свим ужасима нацистичке Немачке, окупаторских власти и оних који су били њихови сарадници. Цивилизацијска је обавеза да на нове генерације преносимо ова сазнања, како не бисмо дошли у ситуацију да поново преживљавамо овакве ужасе – рекао је Никодијевић.

Нацизам никада није довољно мртав, упозорио је председник Скупштине града.

– Против нацизма се можемо борити само сталном едукацијом будућих генерација, како бисмо их сачували и како га они никад не би доживели – нагласио је Никодијевић.

Град Београд и Јеврејска општина радиће и надаље на томе да се обележи свако место страдања у главном граду.

– Сада је тренутак да исправимо историјску неправду и да Старо сајмиште добије онакав изглед и значај какав заслужује као место великог страдања – навео је Никодијевић и захвалио и представницима ове заједнице и СУБНОР-а што улажу велике напоре у очувању сећања на жртве.

Председник Јеврејске општине Београд Арон Фукс је прецизирао да је на овом месту страдало 187 Јевреја и 53 комуниста, укупно 240 људи.

– Ово је једино место страдања у Београду за које тачно знамо да су људи доведени из логора на Бањици, као и тачан датум њиховог масовног убиства. Вођена је евиденција у овом логору и на основу тога су познати подаци. Са сигурношћу се не зна број страдалих Јевреја у Београду, али око 85 одсто их је изгубило животе током Другог светског рата – истакао је Фукс.

На овом месту најмлађа жртва имала је дванаест година.

Председник СУБНОР-а Београда Боро Ерцеговац нагласио је да је у име највеће градске антифашистичке организације на Балкану дошао да се по десети пут поклони сенима невиних жртвама јеврејског народа и комуниста.

– СУБНОР Београда изузетно поштује све жртве из Другог светског рата. Јеврејски народ био је трн у оку за Хитлера и желео је да га се реши, због чега је тај народ претрпео велике жртве. Београд је био једини престони град са четири логора: Топовске шупе, Бањички логор, Старо сајмиште и Милишићева циглана на Звездари – навео је Ерцеговац.

Боро Ерцеговац је подсетио и да Београд има три јеврејска гробља: Ново гробље, најстарије Земунско и ово Троструки сурдук, које има статус културног добра, што је учињено почетком деведесетих и пример је континуитета одговорног односа и поштовања власти према жртвама. Он је истакао и допринос јеврејског народа током народноослободилачке борбе јер је на овим просторима у рату погинуло четири и по хиљаде Јевреја, десет их је проглашено за народне хероје, 150 су носиоци Партизанске споменице 1941, а 14 их је добило чин генерала ЈНА.

Осим Никодијевића, Фукса и Ерцеговца, венац је положио и председник Савеза јеврејских општина Србије Александар Албахари, те представници других јеврејских и борачких организација. О овом злочину говорио је историчар др Милован Писари, након чега су прочитана имена страдалих и изговорене су молитве за њих.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Квалитет ваздуха на референтним мерним местима у августу ове и прошле године

Следећа вест

Више од хиљаду Београђана искористило субвенције Града Београда и купило бицикл

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *