Европски дан језика у Београду

Нема коментара Share:

19.09.2022.
Поводом Европског дана језика, Дечји културни центар Београд у оквиру програма „Међународни клуб пријатељства”, под покровитељством Савета Европе, ЕУ инфо центра и Градске управе Града Београда, организује на Тргу републике програм за децу и младе, 26. септембра, од 11 до 14 часова, саопштили су из Дечјег културног центра.

Најмлађи посетиоци имаће прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама, али и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање. Овогодишњи учесници свечаности су амбасаде: Финске, Краљевине Данске, Словеније, Шведске, Румуније, Португала, Украјине, Белгије, Холандије, Италијански институт за културу, Француски институт, Институт „Јунус Емре”, Гете институт, Аустријски институт, Фондација „Темпус”, ЕУ инфо центар, Савет Европе и Дечји културни центар Београд.

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе” и програм „Међународни клуб пријатељства”, биће интерактивна поставка „Цртице, бојице и реченице”, са циљем упознавања деце са „Речником пријатељства” – језиком „Радости Европе”.

Сликовни пиктограми „Речника пријатељства” су база заигравања, а погађалице, питалице, осмосмерке, проналажење најдуже речи од понуђених слова, писање на даљину, скривено писање, обрнуто писање, само су неке од језичких игрица у којима ће посетиоци моћи да се опробају. На штанду Дечјег културног центра Београд публика ће имати прилику да види и презентацију графичке радионице – ручно израђене обележиваче за књиге, као и отиске рађене класичним графичким техникама.

Обележавањем Европског дана језика Савет Европе охрабрује свих 700 милиона Европљана, грађана 46 држава чланица, да уче језике без обзира на године и окружење. Верујући да је језичка разноликост начин за постизање већег степена међукултуролошког разумевања и важна компонента богатог културолошког наслеђа нашег континента, Савет Европе промовише вишејезичност у целој Европи.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: „Зелени кров” будућност урбаног Београда

Следећа вест

Овог викенда две манифестације у централној градској зони

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *