Никодијевић: „Зелени кров” будућност урбаног Београда

Нема коментара Share:

21.09.2022.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић, градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић и председница градске општине Вождовац Ивана Томић Илић присуствовали су данас промоцији „Зеленог крова” на згради Општине Вождовац, који представља један од реализованих еколошких пројеката у оквиру Акционог плана адаптације на климатске промене.

Никодијевић је нагласио да је ово, како је рекао, прво отварање „зеленог крова” у Београду, те да и за њега то представља новину.

– Ово је пример како треба да изгледају сви равни кровови не само на јавним установама већ на свим зградама где постоји таква могућност. Општина Вождовац има и друге спремне пројекте и идеје за остале јавне установе на њеној општини, које треба такође да урадимо као што смо урадили и овај кров на општинској згради – рекао је Никодијевић и захвалио Општини Вождовац и Секретаријату за заштиту животне средине на његовој реализацији.

Председник градског парламента је истакао да озелењавање кровова има бројне предности као што су добра термо и хидроизолација, као и уштеда електричне енергије.

– Зими се овде одржава топлота, лети је овде хладније, тако да се троши мање енергената. Поред тога, овај пројекат има и свој естетски део тако да ће овде у будућности бити одржавана и венчања, с обзиром на то да се одавде пружа диван панорамски поглед. Како ово заиста има својих практичних предности, на нама је да нађемо систем како да грађанима који живе у индивидуалним и колективним стамбеним домаћинствима понудимо да на својим објектима направе „зелени кров”. С обзиром на то да овакви пројекти нису баш јефтини, мораћемо да видимо како да субвенционишемо део трошкова како би грађани могли на више година да финансирају реализацију. Ово је сигурно будућност јер је Београд један урбан град и зато у урбаним срединама морамо тражити сваки кутак у коме ћемо моћи да засадимо зеленило. Оно ће пре свега имати позитиван утицај на заштиту животне средине, што и јесте део стратегије коју је усвојио градски парламент – нагласио је Никодијевић и додао да ће и друге општине следити пример Вождовца те да ћемо за неколико година имати више оваквих кровова у нашем граду.

Ивана Вилотијевић је нагласила да идеја „Зеленог крова” у Секретаријату за заштиту животне средине постоји последњих пет година, те да је већ урађен сличан пројекат на згради „Градског стамбеног”, који треба да се изведе.

– Зелене површине у Београду се и на овај начин „попуњавају”, а предности су вишеструке. Имамо подршку Града Београда и ово је начин да се повећају јавне зелене површине, којих на територији Београда тренутно има четрнаест одсто. Зато је неопходно да се изради стратегија зелене инфраструктуре, чију смо формулацију започели, те се надамо да ће у 2023. години за те потребе бити обезбеђен новац у буџету – навела је Ивана Вилотијевић.

Ова стратегија би омогућила и Граду и суграђанима да спроводе овакве пројекте.

– Омогућиће се да површине које су до јуче биле бетон, било на крововима или неким другим местима, озелене. Тако ћемо имати бољу животну средину, која није везана само за озелењавање већ и за буку и квалитет ваздуха – рекла је Ивана Вилотијевић.

Ивана Томић Илић је указала на бројне предности оваквих кровова.

– Они трају двоструко дуже, апсорпција воде због биљака је боља, мање се оптерећује канализациона мрежа, ваздух је чистији, а и звучна изолација је много боља – рекла је председница општине и најавила да ће будућим младенцима који се буду венчавали у згради Општине бити омогућено и да се фотографишу на „зеленом крову”, а када се остваре могућности моћи ће на том месту и да се венчају.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Додељeна дечја ауто-седишта родитељима из Младеновца

Следећа вест

Европски дан језика у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *