Отворена изложба „Значај индустријског наслеђа за одрживи развој”

Нема коментара Share:

21.09.2022.
Централни програм овогодишње манифестације „Дани европске баштине” била је изложба „Значај индустријског наслеђа за одрживи развој”, која је отворена 20. септембра у галеријском простору Канцеларије за младе ГО Земун, саопштили су из ове општине.

Публика је имала прилику да премијерно погледа изложбу фотографија на којима је приказано индустријско наслеђе Земуна, као посебан вид баштине.

Ауторка изложбе Зорица Никић, мастер конзерватор и рестауратор, истакла је да су објекти индустријског наслеђа задњих година у фокусу и као такви постају позитивни примери ревитализације, где се уз дозвољене конзерваторско-рестаураторске интервенције чувају од пропадања и добијају нову намену попут музеја, уметничке галерије или културног центра.

– На овај начин наслеђе се чува, штити и користи за културне манифестације као што су изложбе и концерти, што има културни значај у најширем смислу – нагласила је ауторка.

Изложба се у потпуности и свеобухватно бави овогодишњом задатом темом „Одрживо наслеђе”, истичући корелацију између прошлости и будућности у одрживости.

– Објекти које видимо на сликама нису само били важни за привреду Земуна него представљају и значајна архитектонска здања, попут фабрике „Змај” и „Телеоптика”, који су настали између два рата и били окосница развоја Југославије и понос народа. Оно што данас можемо да учинимо јесте да апелујемо да сви ови објекти који су приватизовани добију своју намену – рекао је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић и позвао публику да до 30. септембра посети неки од програма које је Општина припремила у оквиру манифестације „Дани европске баштине”.

Кроз историју Земуна публику је водила туризмолог Олга Стојичић, говорећи о туристичком потенцијалу културне баштине.

У музичком програму, уклапајући се у тему, Вања Чубановић, ученик VI разреда Музичке школе „Коста Манојловић” у класи Лазара Остојића, извео је на електричној гитари виртуозно Мегадетов „Tornado of souls”.

Већ традиционално земунски програм својом разноврсношћу, квалитетом и естетиком показује да наша средина има шта да покаже и подели са другима, те да је инспирација за настајање нових културних вредности, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Три деценије неговања културе сећања

Следећа вест

Персонализоване картице за категорију „слободних уметника”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *