Бесплатни програми у оквиру „Дана европске баштине” поводом обележавања Светског дана туризма

Нема коментара Share:

26.09.2022.
Градски секретар за привреду и председник Организационог одбора манифестације „Дани европске баштине” Никола Кожовић истакао је да ће се у нашем граду у оквиру манифестације, као и претходних година, бројним и разноврсним програмима, бесплатним за посетиоце, обележити и Светски дан туризма, 27. септембар, чија је тема „Rethrinking Tourism” – „Преиспитивање туризма” или „Промишљање туризма”. Манифестација „Дани европске баштине” реализује се ове године под слоганом „Одрживо наслеђе” и као и до сада, знатно доприноси обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације.

– До средине октобра, па и дуже, реализују се бројни програми промоције наслеђа на читавој територији града. Користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске општине, музеји, културни центри и друге установе и удружења, припремили су разноврсне програме: предавања, изложбе, презентације, разгледања са водичима, представе, радионице, видео-пројекције, дечје програме, пројекције филмова, концерте и друге музичке и културне програме. У Београду као главном граду и културном и туристичком центру, традиционално за посетиоце своја врата отварају градска здања и други простори који током године нису доступни за публику. Туристички водичи и кустоси реализују тематске туре разгледања. Сви организатори програма настоје да дају максимални допринос да својим програмима промовишу одрживо коришћење наслеђа и његов одржив развој – навео је секретар Никола Кожовић за Беоинфо.

Између осталог, за бесплатне посете доступни су: Предавање Зорана Љ Николића „Бeoгрaдскe причe крoз врeмe” – БЕОГРАД ИСПОД БЕОГРАДА. Зоран Николић, новинар, писац и туристички водич, аутор седам књига о Београду, дoбитник Нaгрaдe Грaдa Бeoгрaдa „Деспот Стефан Лазаревић” 2021. године за новинарство, и др Видоје Голубовић, истраживач и аутор више књига о Београду, обележавају две деценије од првог издања књиге „Београд испод Београда” овог већ сада култног дела које је доживело 19 издања и које је резултат њиховог вишедеценијског истраживачког рада на откривању тајни подземних простора Београда (пећина, лагума и друго). Предавање ће се одржати 27. септембра у 18 часова у сали 10 у згради Градске управе на Тргу Николе Пашића број 6. 

Заинтересовани посетиоци могу посетити документаристичку изложбу Мише Рупића „Стопама деспота Стефана Лазаревића” у Галерији 73 на Чукарици; изложбу „Гробља и надгробни споменици Београда” у Заводу за заштиту споменика културе града Београда, обићи Римски бунар, Барутану, Кулу Небојша, војни бункер и друге објекте на Београдској тврђави, затим видети изложбе у галерији Војног музеја, Спомен собу Исидоре Секулић у Универзитетској библиотеци, посетити Родну кућу војводе Степе Степановића и друго. Светски дан туризма обележава се и промоцијом монографије „Отргнуто од заборава” у Земуну поводом обележавања три деценије Клуба матичне културе Земуна 1992-2022 и низ других. 

Уз претходну пријаву могу да обиђу Београдску задругу са водичем: 27. септембра у 13 часова, али и да се у ТИЦ-у Туристичке организације Београда пријаве за обилазак Дома Народне скупштине Републике Србије 1. октобра, Палате Србије од 10. до 13. октобра, Француске амбасаде, инклузивне и пешачке туре и друго. Туристички водичи поклањају бесплатна разгледања.

Секретар Кожовић је такође истакао да је ово и прилика да Секретаријат за привреду захвали бројним организаторима програма на доприносу промоцији наслеђа у оквиру манифестације „Дани европске баштине” у Београду у протеклом периоду, током две деценије одржавања манифестације у Београду и доприносу туристичкој атрактивности Београда као дестинације, као и медијима чија је улога незамењива у настојању да наше разнолико, материјално и нематеријално наслеђе буде што доступније.

Секретар је честитао Светски дан туризма, позвао посетиоце да уживају у програмима, а медије да забележе и поделе информацију, знање, причу о богатом и разноликом материјалном и нематеријалном природном и културном наслеђу и могућностима његовог одрживог коришћења и развоја.

Као и сваке године, целокупни програм и информације о програмима доступни су у електронској верзији на интернет-страници Града Београда www.beograd.rs, Туристичке организације Београда www.tob.rs и непосредних организатора програма, а информације у Туристичко-информативном центру Туристичке организације Београда, Кнез Михаилова број 56, на 011/2635-622, 011/2635-343, имејл: bginfo.knezmihailova@tob.rs.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Скадарлијска променада” 30. септембра и 1. октобра

Следећа вест

Игралишта за децу у свакој месној заједници у Младеновцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *