Шапић: По први пут ћемо стандардизовати сплавове и уредити приобаље

Нема коментара Share:

04.10.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић подсетио је да је на последњој седници Скупштине Града Београда донета Одлука о постављању плутајућих објеката на водном земљишту на територији града, што представља правни основ за коначно сређивање приобаља. Знатан број сплавова ће остати, најавио је Шапић, али ће бити стандардизовани.

– Јасно ће бити одређено где сплавови могу да се налазе, колика ће бити удаљеност између њих, мораће да имају пречишћиваче како се фекалије не би директно испуштале у реку, прикључак на струју и воду, као и плаћен закуп. Посебно ће они који добију дозволу за својеврсне ноћне клубове морати да имају изолацију како не би угрожавали живот људи у околини. Први пут ћемо имати уређено приобаље, а Савско шеталиште, где сплавова има највише, биће прво у низу – рекао је Шапић гостујући на ТВ Пинк.

На плану и скицама за локације сплавова управо се ради, након чега ће бити дати јавности на увид, а потом и на лицитацију, прецизирао је градоначелник.

– Циљ је да се приобаље уреди из безбедносних разлога и да буде чистије, али и из естетских разлога, јер која је сврха имати реку ако се од сплавова не види – казао је Шапић.

Идеја је да Савско шеталиште, које је мање туристичко, а више резиденцијално, буде једно од најлепших у овом делу Европе, те да се сличан систем примењује дуж свих обала у Београду, истакао је Шапић.

Градоначелник је изразио уверење да ће захваљујући новом предузећу „Београдски парк” грађанима бити испоручена квалитетнија услуга и навео да је жеља да градски паркови буду пуни деце, људи, оплемењени новим садржајима.

Ово предузеће, навео је Шапић, управљаће парковима тако што ће осмишљавати на које начине могу да привуку људе, а бавиће се и другим пословима који ће грађанима тек бити видљиви након имплементације резултата.

Указао је и на улогу новоформиране службе јавног реда, као и њеног службеника – „Белог”, који ће бити лични асистенти свих Београђана.

– „Бели” ће бити на улици и помагаће грађанима. Правимо поделу града на станице и пунктове, те ћемо у сваком крају града имати пункт у којем ће радити и где ће „Бели” бити комшија и пријатељ грађанима. Биће око школа, вртића, у парковима, али шетаће и ноћу како би се сви осећали сигурније – рекао је градоначелник, додавши да ће Београд бити најсигурнији и најуслужнији град у Европи.

Градоначелник је подсетио да је ребалансом буџета омогућено плаћање нафте за ГСП, као и да су избегнута кашњења у наставку субвенционисања за градске вртиће. Регулисани су и велики дугови који су се у општинама нагомилавали деценијама. Такође, омогућена је и подела ваучера за децу вртићког, основношколског и средњошколског узраста, као и запосленима у тим установама. За који дан настављају се и радови на шеталишту „Лазаро Карденас” јер се стало у Блоку 70, а да није било доброг рада у протекла три месеца, све то не би било могуће, истакао је Шапић.

Градоначелник је истакао да је све урађено како би Београд спремно дочекао зиму, те најавио да ће грејна сезона почети 15. октобра уколико не дође до другачијег договора на националном нивоу.

Он је поновио да је један од највећих проблема са којим се ова градска управа суочава градски превоз, те да ће учинити све да се ова услуга побољша, а очекује да ће и грађани, када осете побољшање, почети све више да плаћају карте.

– Желим да све промене крену од нас, да све боље функционише, а знам да ће то грађани знати да цене – истакао је градоначелник.

Нагласио је да су против оваквих одлука само они којима смета што је Град одлучио да се уведе ред и да се тачно зна ко шта ради, колико и како ради, као и где се троши новац свих Београђана.

– Желим, заједно са овом градском управом, да дам све од себе како би грађани добили што боље услове за живот. Као градоначелник Београда сам дужан да штитим интересе свих грађана, па и тих радника у предузећима. Мислим да су радници комуналних служби можда први пут добили градоначелника који нема проблем да са њима директно разговара – закључио је први човек престонице.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Град Београд потпуно спреман за грејну сезону, грађани не треба да брину

Следећа вест

Град Београд одао почаст страдалима у Јајинцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *