Шапић: Грејна сезона се одлаже због повољних временских услова, уштеда неколико милиона евра дневно

Нема коментара Share:

14.10.2022.
Градско веће је данас донело одлуку да се, у складу са временским условима и општом ситуацијом са енергентима у свету и у нашој земљи, одложи почетак грејне сезоне у Београду која је требала да почне у суботу, 15. октобра, изјавио је за Беоинфо градоначелник Александар Шапић.

Он је прецизирао да је Градски штаб за ванредне ситуације овлашћен да практично сваког дана прати временске услове, те да у складу са њима извештава „Београдске електране” када би сезона могла да крене. 

– Имамо процене од Хидрометеоролошког завода да ће у следећих седам дана температуре бити сигурно изнад просечне које чак не би ни дозвољавале да се систем грејања упали, јер би се одмах сам блокирао. Због домаћинског пословања, мислимо да је много важније да будемо сигурни да онда када буде било заиста хладно наши домови буду топли, него да се због формалности сада креће са грејањем, а временски услови нам иду на руку. Истовремено, тиме би значајно подигли трошкове и можда угрозили обезбеђивање топлих домова онда када то истински буде било неопходно – рекао је градоначелник.

Он је додао да ће грађани бити обавештени о почетку грејне сезоне када се стекну временски услови, те да верује да ће то свакако бити до почетка новембра.

– Треба истаћи да ће уштеда у новцу бити велика, а процене су да сваки дан одлагања грејне сезоне она износи неколико милиона евра. На нама је да искористимо ове повољне временске прилике и покушамо да уштедимо енергенте – навео је први човек престонице.

Он је најавио да ће одлуком Градског већа ове године новогодишња декоративна расвета бити постављена од 15. децембра до 15. јануара, само месец дана, те да ће бити ограничена на ужи туристички центар града. 

–  Најважније је да се обезбеде енергенти и струја по што јефтинијим ценама, јер је неприкладно да Град троши додатну електричну енергију и тиме угрожава и читав систем. Мислимо да је и то у складу са домаћинским пословањем, уз прилагођавање околностима у којима се читав свет налази, па самим тим и наша земља – истакао је градоначелник.  

Напомена: Видео-материјал с догађаја може се преузети са линкова:

Изјава градоначелника Александра Шапића

https://wetransfer.com/downloads/2fadac0da0ebfefe889518cc645ab76220221014084309/a4cd037b8fa715ba40ad04225258684820221014084310/1f2c3f

Покривалица догађаја

https://we.tl/t-Pp3xdRy9iN
Претходна вест

Капитални радови на саобраћајној инфраструктури у Земуну и наредне године

Следећа вест

Завршена реконструкција Кеја ослобођења у Земуну

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *