Међународни београдски сајам књига од 23. до 30. октобра

Нема коментара Share:

18.10.2022.
Међународни београдски сајам књига, 65. по реду, одржаће се од 23. до 30. октобра, најављено је на данашњој конференцији за новинаре на Београдском сајму. Под слоганом „Повратак написаних”, очекује се учешће више од четири стотине излагача.

Градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић оценила је да је Сајам књига највећа манифестација културе у главном граду.

– Сајам књига намењен је свима, од оних који чине своје прве читалачке кораке у свет необуздане маште дечјих књига до оних који ће ту тражити ретка и старинска издања. Пружа нам шансу да књижевност и уопште писану реч сагледамо кроз њену величанствену ширину тема, жанрова и иновативних медијума. То је могућност да свако од нас пронађе свет који резонује директно с њим као појединцем – рекла је Наташа Михаиловић Вацић.

Она је позвала не само Београђане већ и све људе из унутрашњости земље и региона, захваливши свима који посредством писане речи у тешким временима пружају утеху, наду и храброст за превазилажење препрека и изазова.

Председник Одбора Сајма књига академик Душан Ковачевић, који ће и отворити јубиларни Сајам књига 23. октобра на свечаности у 18 часова, подсетио је да је, нажалост, због пандемије направљена пауза од две године, због чега ће наредна недеља бити веома значајна за Београд и нашу земљу.

– Сајма се сећам као нечег што је за мој живот било значајно, чак драгоцено, а истовремено жао ми је што су се многи људи са сајма преселили у нека друга времена, тако да данас шетамо улицама и трговима који носе њихова имена. То је судбина људи и литературе. Ове године зато обележавамо годишњице рођења Иве Андрића, Васка Попе и Душка Радовића и мени посебно драгог Борислава Михајловића Михиза, који је један од најбитнијих људи за историју новије српске књижевности јер је и као писац, и као критичар, и као пријатељ учествовао у стварању и формирању многих дела и писаца. Изузетно ми је драго што је Румунија почасни гост, јер је наша традиција увек била пријатељска и родбинска – казао је Ковачевић.

Љиљана Шошкић, координаторка пројекта, прецизирала је да је учешће пријавило више од четири стотине директних излагача из земље и иностранства и скоро исто толико заступљених фирми и суизлагача, који ће представити своју продукцију у халама 1, 2 и 4 Београдског сајма. Поред излагачког дела, учесницима су на располагању и сале за промоције, презентације и конференције, које су за њих бесплатне. Бројни садржаји посетиоцима ће бити доступни и штандовима излагача. Школски дан је у четвртак, 27. октобра, а породични дани у понедељак и уторак, 24. и 25. октобар. Истовремено, у Хали 2, на нивоу Ц ће се одржати Сајам образовања и наставних средстава.

Амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју најавила је да ће централна књижевна фигура на сајму бити румунски песник Никита Станеску, који је био много вољен у Србији. Делегација Румуније биће многобројна, предвођена министром културе ове земље. Очекује се учешће тридесет румунских аутора. Заједно с Душаном Ковачевићем, сајам ће отворити румунски писац Мирча Динеску.

Сања Милић, уредница програма Сајма књига 2022, најавила је учешће Патрика Бесона и Ајфер Тунч, као и младог Италијана Ђованија Дозинија, актуелног добитника Европске награде за књижевност. Она је оценила да, иако је сајам отворен за бројне посетиоце, он је истовремено и место сусрета професионалаца. Када је реч о домаћим писцима, заступљене су различите генерације и поетике, а међу њима су Матија Бећковић, Радослав Петковић, Горан Петровић, Милица Вучковић, Владимир Табашевић.

Зоран Ђорђевић, директор „Пошта Србијe”, захвалио је Сајму што је ово јавно предузеће препознао као партнера и најавио да се књига на штанду „Поште” у Хали 1 може послати заједно са честитком на одређене адресе, што би био леп поклон. Такође, уколико неко не жели да носи велик број књига које је купио, може да их пошаље на своју адресу по промотивној цени од 300 динара. За најмлађе је осмишљена уметничка школа у којој ће моћи да науче како се осмишљавају и сликају поштанске маркице.

Радно време је од 10 до 21 час, односно у понедељак, уторак, среду и четвртак до 20 часова. Цена појединачне улазнице је 300 динара, за групне посете (најмање 20 посетилаца) 200 динара, а паркинг је 150 динара по сату.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одложени радови на општини Палилула најављени за данас

Следећа вест

„Трофеј Београда 2022” у бриџу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *