Шапић: Ваучерима помажемо деци и родитељима пред новогодишње празнике

Нема коментара Share:

19.10.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић одржао је данас у МТС дворани састанак са директорима свих предшколских установа, основних и средњих школа Београда. 

Шапић је информисао присутне о процедури поделе ваучера, у износу од 6.000 динара, које ће добити сва деца у Београду, закључно са ученицима четвртог разреда средње школе, као и запослени у образовним и предшколским установама. Такође, градоначелник је говорио о проширењу капацитета за дневне боравке у основним школама, јер постоји објективна потреба за продуженим боравком одређеног броја деце у школама. 

– Јавна набавка за ваучере је расписана и очекујемо да крајем новембра или почетком децембра буду спремни за поделу. Имам искуство као председник општине Нови Београд са оваквом врстом помоћи деци, односно родитељима, и реализација је заиста била одлична. Инсистирао сам на томе да се не уплаћује новац на рачуне родитеља, већ да то буде ваучер који се може искористити за широки спектар производа, од школске преко спортске опреме до свега другог што спада у потребе најмлађих. Новац који леже на рачун може, не грешком или намером родитеља, већ због других ствари, попут разних административних забрана или дугова, да заврши на другом месту. Такође, уколико би новац био уплаћиван на рачуне, имали бисмо компликације попут разведених родитеља и доношења одлука о томе коме ће средства бити уплаћена – рекао је Шапић. 

Он је истакао да је у време спровођења ове акције на Новом Београду, када је био председник општине, посетио свако одељење и желео да деца чују да им то припада. 

– То је сада физички немогуће урадити у овом броју школа и предшколских установа. Мислим да је ово начин на који ће новац сигурно доћи до деце, која такође треба да знају да им следује. Због тога је моја одлука била да буду подељени ваучери који се могу искористити на више начина. Средства могу да буду потрошена одједном, из више пута, а може да се доплати и потребан износ за нешто што кошта више од вредности ваучера. Сваки директор школе је дужан да има списак деце и да задужи ваучере сходно броју деце и запослених на списку. Децембар и јануар су најтежа два месеца за сваки кућни буџет у Србији и због тога желим да све буде обављено на време, како бисмо родитељима олакшали финансијско функционисање пред новогодишње и божићне празнике – рекао је Шапић. 

Примера ради, објаснио је градоначелник, родитељ двоје деце који ради у школи или предшколској установи добиће три ваучера. 

– Волео бих да ово постане пракса и да Град сваке године обезбеђује средства, која би у будућности била и значајнија. Такође, желео бих да у будућности Град Београд обезбеди и новогодишње пакетиће за сву децу – поручио је Шапић. 

Он је такође покренуо тему проширивања капацитета за дневне боравке јер, како је рекао, све више родитеља има потребу за дужим останком њихове деце у школи. 

– Постојећи капацитети нису довољни и у неким школама постоји озбиљан проблем по овом питању. У наредном периоду контактираћемо са свим школама како бисмо направили листе приоритета. Моја идеја је да у свакој школи буде повећан капацитет дневног боравка. Желимо да видимо где су најхитније потребе за проширењем капацитета, уз наравно услов да све и естетски буде урађено како треба, а не да се наружи комплетна слика установе зарад проширења капацитета. Требало би да свака школа одреди простор где би могао да се прошири капацитет, а на нама је да у наредним одлукама о градским буџетима уврстимо и ову ставку. 

Састанку са директорима школа и предшколских установа присуствовала је заменица градоначелника Весна Видовић, као и секретар за образовање и дечију заштиту Ненад Радић. 

Напомена: Покривалицу са догађаја можете преузети са следећег линка 

https://wetransfer.com/downloads/c9a69bc3ffce6ee9a2c81e16b3fc1f8b20221019092021/7ef1cd5dccc3c09f3efb1dfce348542820221019092021/0b9ff8
Претходна вест

У суботу „Дан отворених врата” за најмлађе Београђане

Следећа вест

Седница Скупштине Града Београда заказана за 25. октобар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *