Никодијевић: Поносни на улогу у Другом светском рату и борбу против фашизма

Нема коментара Share:

20.10.2022.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас, поводом 78 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, венац на Гробљу ослободилаца Београда 1944. године.

Никодијевић је рекао да Београд већ традиционално обележава 20. октобар као дан ослобођења у Другом светском рату и да је то један од најзначајнијих догађаја у историји нашег града. 

– Никада не смемо дозволити да се забораве људи који су дали своје животе за ослобођење нашег града, као што не смемо дозволити да се релативизује историја и да се мењају историјске чињенице. Као народ треба да будемо поносни на своју улогу у Другом светском рату, а такође и на нашу улогу у борби против фашизма – рекао је председник Скупштине града.

Он је подсетио да је модерна Европа настала на победи над фашизмом, у чему је српски народ дао велики допринос.

– Веома је значајно да нове генерације учимо херојским подвизима наше војске у том рату. С обзиром на то да је Београд у Првом светском рату ослобођен 1. новембра, Скупштина града је донела одлуку да се период од 20. октобра до 1. новембра обележава као Дани слободе, када се сећамо свих славних историјских личности у оба светска рата – поручио је Никодијевић.

Он је рекао да је ове године припремљен богат културно-историјски програм који треба да подсети на ослобођење нашег града кроз разне врсте манифестација, од изложби, преко филмова и историјских предавања до обилазака места који су значајни за ова два историјска догађаја.

– Такође имамо манифестације које заједнички обележавамо са нашим традиционалним савезницима у оба светска рата. Верујем да ћемо и у будућности на достојанствен начин наставити да обележавамо битне датуме из историје нашег града, а 20. октобар је свакако један од њих – рекао је Никола Никодијевић и честитао грађанима Београда Дан ослобођења у Другом светском рату. 

У оквиру централне државне церемоније, венце су положили и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар спољних послова Никола Селаковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и дипломатско-конзуларна представништва Русије, Белорусије, Азербејџана, Казахстана, СУБНОР-а и других удружења грађана.

Делегације су положиле цвеће на споменик „Вечна ватра” и венце на Споменик црвеноармејцу у оквиру Гробља ослободилаца Београда 1944. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржан Меморијални дефиле „Победа слободе”

Следећа вест

Манифестација „СПРЕТ за младе”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *