Стратегија за унапређење положаја особа са инвалидитетом за град који је једнак за све

Нема коментара Share:

21.10.2022.
Стратегија за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији града Београда за период од 2023. до 2029. године веома је важан процес како бисмо омогућили град без баријера и предрасуда, једнак за све, поручила је данас секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић на првом састанку Радне групе за израду предлога стратегије.

– Желимо да учинимо додатне кораке и напоре како бисмо постигли циљ. Стратегија ће бити од велике помоћи, а надам се да ћемо добити квалитетан документ који ће помоћи да особе са инвалидитетом у Београду имају полазну тачку за све оно што ћемо убудуће радити. Много тога се већ ради, развијене су бројне услуге и у општинама и на нивоу Града, али све треба сабрати на једном месту и креирати задатке и циљеве – нагласила је секретарка Чамагић.

Желимо, додала је, да добијемо стратегију какву Београд заслужује.

Стратегија представља документ стратешког опредељења Града Београда у области унапређења права и положаја особа са инвалидитетом и акциони план који је саставни део стратегије и програма. Основни разлог за израду стратегије јесте побољшање свеукупног друштвеног и економског положаја особа са инвалидитетом у Београду и њихово равноправно учешће у друштву.

На састанку радне групе у згради Градске управе експерт Немачке међународне организације за сарадњу (ГИЗ) Владан Јовановић представио је први радни нацрт стратегије са интегрисаном анализом. Он је појаснио структуру документа и навео да се састоји од анализе положаја и права особа са инвалидитетом у Београду, идентификације проблема и визије циљева и стратешких мера.

Удружења особа са инвалидитетом и организације невладиног сектора узеле су учешће у изради ове стратегије, што знатно доприноси њеном квалитету и развоју права и услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У Улици Тадеуша Кошћушка измена режима јавног превоза због радова

Следећа вест

Промена рада трамвајских линија због радова у Булевару краља Александра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *