Одборници у уторак о почетку грејне сезоне, порезу на имовину

Нема коментара Share:

22.10.2022.
На седници Скупштине Града Београда, у уторак, 25. октобра, расправљаће се, између осталог, о урбанистичким плановима и порезу на имовину, а према речима председника градског парламента Николе Никодијевића на почетку седнице, као посебна тачка, биће разматран извештај о припреми Београда за зимску сезону.

– То је тренутно актуелна тема. Даћемо информације о томе како су наша јавна предузећа спремна за предстојећу зиму с обзиром на то да у читавом свету постоји велика бојазан од ове зиме – да ли ће бити довољно енергената, опреме за зимску сезону – рекао је Никодијевић за Танјуг, уз оцену да се Београд добро припремио у претходних неколико месеци.

Навео је да ће на седници бити речи и о томе када ће почети грејна сезона, те додао да ће то бити чим просечне дневне температуре буду испод 12 степени.

– Цео систем топлана је спреман, извршили смо неопходне ремонте, набавили довољно енергената. Град је спреман за сезону, надам се да нећемо имати већих изненађења, пре свега на глобалном нивоу, јер оно што се дешава на глобалном нивоу неминовно се одражава и на Србију и њен главни град – рекао је Никодијевић.

На дневном реду биће и измена Одлуке о локалним административним таксама. Никодијевић подсећа да се, према закону, закључно са последњим даном октобра морају усвојити локалне административне таксе које ће бити на снази од 1. јануара следеће године, као и да су оне уско везане за буџет Београда који накнадно треба да буде усвојен.

Навео је да ће свака локална самоуправа, па тако и Град Београд предложити цене локалних административних такси за наредну годину које, како је рекао, неће бити битно веће него што су биле ове године.

– Поред тога, у обавези смо да донесемо и износ пореза на имовину – рекао је Никодијевић.

Подсетио је да је у протеклих годину дана дошло до великог скока цена некретнина, те поручио да ће се настојати да се тај скок не одрази толико и на рачуне грађана, на порез на имовину за наредну годину.

– Ограничићемо их одређеним прописима. У Београду су цене некретнина „скочиле” у последњих девет месеци и онда се то аутоматски одрази и на порез који грађани треба да плате, али ћемо, наравно, водити рачуна о тренутној економској ситуацији и гледати да то повећање пореза не иде више од пет одсто – поручио је Никодијевић.

Како је рекао, повећање пореза ће бити до пет одсто, неком један, неком два, а неком ће бити чак и смањене таксе у односу на зону у којој живи.

Никодијевић је истакао да се велики број тачака дневног реда односи на израду урбанистичких планова, али и усвајање два плана од којих је, каже, један велики и односи се на Нови Београд.

– Трудимо се да пратимо динамику развоја Београда и да усвајањем што већег броја планова омогућимо и нове инвестиције у граду, нова радна места и развој Београда, али у складу са планском документацијом – рекао је Никодијевић.

Навео је да ће се пред одборницима, између осталог, наћи ребаланси пословања предузећа, расподела добити из претходне године, тачке које се тичу установа културе и усклађивања са новим законима.

Одборници ће расправљати о изменама и допунама Плана детаљне регулације за делове општина Нови Београд и Вождовац, као и предлозима одлука о изради или измени и допуни планова детаљне регулације за делове општина Земун, Палилула, Звездара, Раковица.

Пред одборницима ће се наћи и измене Одлуке о одређивању зона на територији Београда, измене Одлуке о одређивању зона и најопремљенијих зона на територији града за утврђивање пореза на имовину, као и измена Одлуке о одређивању акустичких зона на територији града.

На дневном реду су и Измена Одлуке о Градској управи Града Београда, Измена и допуне Одлуке о комуналном реду, Измена Одлуке о комуналној инспекцији, као и измене Одлуке о задовољавању потреба и интереса грађана у области спорта у Београду.

Пред одборницима ће се наћи и Предлог решења о давању сагласности на ребаланс програма пословања за 2022. годину ЈКП ГСП „Београд”.

Такође, разматраће се и допуна Одлуке о оснивању јавног комуналног предузећа за управљање парковима и обезбеђивање услова за њихово уређење, употребу, унапређење и заштиту на подручју општина Вождовац, Врачар, Звездара, Земун, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град и Чукарица – „Београдски парк”.

На дневном реду је и Измена Одлуке о промени Оснивачког акта установе социјалне заштите „Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју”, те Предлог решења о давању сагласности на Статут позоришта КПГТ.

Седница ће бити одржана у Народној скупштини Србије, у Улици краља Милана, са почетком у 11 сати, уз поштовање препорука о превентивним мерама, које је препоручио Градски завод за јавно здравље Београд ради спречавања ширења корона вируса.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Ратници говоре и данас у Кнез Михаиловој

Следећа вест

„Ратници говоре” – једночинке у отвореном простору

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *