Пословни дијалог Санкт Петербурга и Србије

Нема коментара Share:

27.10.2022.
Члан Градског већа Вук Мирчетић присуствовао је данас Пословном форуму „Санкт Петербург и Србија: перспективе трговинске и економске сарадње”, који је организовала Привредна комора Србије. Скупу је присуствовао и секретар за привреду Никола Кожовић.

Пожелевши добродошлицу делегацији Санкт Петербурга, коју предводи Јевгеније Дмитријевич Григорјев, члан Владе овога града и председник Комитета за спољне везе, Мирчетић је подсетио да Београд и Санкт Петербург имају веома добре културне али и пословне везе.

– Ми те добре односе видимо данас у пракси и то је веома добра шанса да се још више повежу наши представници. Подаци који говоре о томе колико наше две државе сарађују су импозантни и сигуран сам да ће и овај скуп доказати да постоје како традиционално пријатељске тако и добре пословне везе између наша два града које ће се наставити и у будућности – казао је Мирчетић, позвавши учеснике и представнике компанија из обе земље да у складу са својим интересима успоставе или прошире досадашњу сарадњу.

Секретар за привреду Никола Кожовић је истакао да овај секретаријат у оквиру своје надлежности обавља послове који се односе на развој привреде, туризма и водопривреде, као и да је у његовој надлежности пружање подршке микро, малим и средњим предузећима и предузетницима.

– То чинимо тако што доносимо програме и спроводимо пројекте за унапређење општег оквира за привређивање и запошљавање, јер јачањем привреде и подизањем капацитета привредних субјеката подстичемо и извоз и умрежавање са иностраним компанијама. Град Београд је заједно са Републиком Србијом основао Научнотехнолошки парк Београд, који пружа подршку стартап и растућим компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга. Компаније чланице НТП Београд развијају више од 150 иновативних производа и услуга, запошљавају више од 1.300 високообразованих особа и извозе у више од 40 земаља света. Град Београд, односно Секретаријат за привреду, у регулаторном смислу предлаже успостављање сарадње кроз „софтлендинг” за отварање нових тржишта за наше фирме у Русији. Позивамо руске компаније да шаљу упите како би их повезали са фирмама у Србији – рекао је Кожовић.

Он је подсетио и да је у сарадњи са Туристичком организацијом Београда одржана промоција Београда у Санкт Петербургу, за око 50 представника туристичких агенција, организатора путовања и медија на којој су представљене најважније културне, историјске и туристичке знаменитости Београда и Србије, као и да је договорена заједничка промоција нових туристичких програма, промоција, манифестација и међусобно учествовање у организацији догађаја.

Скуп о пословној сарадњи између два града поздравили су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, представници Министарства привреде, Привредне коморе Србије и Трговинског представништва Русије, а поред представљања компанија из Санкт Петербурга и Београда, организовани су и „Б2Б” састанци заинтересованих о могућностима трговинско-економске сарадње.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Београдски ноћни маркет” на пијаци „Блок 44”

Следећа вест

На Ади за викенд „Трофеј Београда” у бадминтону

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *