Никодијевић: Општина Гроцка добила први мобилни центар за опасни отпад

Нема коментара Share:

28.10.2022.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас општину Гроцка која данас пушта у рад први мобилни центар за сепарацију и рециклажу опасног отпада.

Општина Гроцка је прва београдска општина у којој су грађани добили овакву могућност, али се ускоро очекује да овакви мобилни контејнери буду на располагању и грађанима других општина.

Догађају је присуствовала секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, као и председник општине Гроцка Драган Пантелић.

– Мобилни контејнери за сакупљање опасног отпада имају велику улогу у заштити животне средине. Локалним планом за управљање отпадом од 2021. до 2030. године предвиђено је постављање оваквих мобилних центара. Гроцка је прва градска општина која је добила мобилни контејнер за опасни отпад, којим ће управљати општинско предузеће „Еко Гроцка”. Други мобилни контејнер биће додељен општини Младеновац, а преосталих 13 ће ЈКП „Градска чистоћа” распоредити према потребама. Овде се одлаже отпад који не би смео да се одлаже са комуналним или другим врстама отпада који се рециклира – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, грађани Гроцке овде могу да одложе старе аутомобилске гуме и акумулаторе, моторна уља, амбалажу од пестицида или других токсичних материја.

– Деценијама уназад Београд је сав отпад депоновао у Винчи, због чега је било великих проблема. У току је финализација тог великог пројекта, такo да санитарна депонија у Гроцкој неће више генерисати загађење животне средине. Пројекат предвиђа и почетак производње топлотне енергије у Винчи, што ће уједно бити део дугорочног решавања питања санитарног одлагања отпада, за чији квалитетан рад морамо више да се бавимо рециклажом. Предузеће „Еко Гроцка” ће сходно потребама доносити одлуке о локацијама на којима ће бити постављен мобилни контејнер. Задатак Општине Гроцка је да сада информише грађане како би сазнали све појединости у вези са одлагањем опасног отпада. До краја године набавићемо дробилицу за кабасти отпад, коју ће такође користити предузеће „Еко Гроцка” – казао је Никодијевић.

Он је додао да је ово предузеће добар пример будући да је уградњом специјалних филтера у топлани практично елиминисало емисију штетних гасова упркос чињеници да се користи угаљ.

– Нажалост, има још топлана које раде на угаљ, јер није могуће у кратком временском периоду изградити инфраструктуру и обезбедити прелазак на еколошки прихватљивија горива. Управо зато је ово добар пример, јер нема емисије штетних честица иако топлана ради на угаљ. Ипак, постоји још доста објеката у општини Гроцка којима је потребна уградња савремених филтера. Ситуација је можда најугроженија у Дому здравља, за који смо се договорили да конкурише преко Секретаријата за заштиту животне средине за пројекте Града, а који ће након тога преузети финансирање решавања тог проблема. Наравно, све ово су изнуђена решења која ће бити актуелна до потпуног прикључења читаве општине на гасовод. Завршена је секундарна фаза гасификације, остало је још неколико подстаница и верујем да би у року од 12 до 18 месеци читава општина имала потребну инфраструктуру за прелазак на гас. Ипак, не смемо заборавити ни индивидуална ложишта која су велики загађивачи, али тако ће бити све док људима не будемо омогућили алтернативу. Донели смо такође и одлуку да „Еко Гроцка” преузме и одржавање зелених површина, за шта ће Град обезбедити новац. Становници Гроцке су равноправни грађани Београда и све што радимо има за циљ побољшање квалитета њиховог живота – закључио је Никодијевић.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић захвалио је Скупштини града и Секретаријату за заштиту животне средине на реализацији овог пројекта.

– Имамо заиста одличну сарадњу са Градом Београдом и као приградска општина имамо исти третман као и централне. До сада грађани наше општине нису имали прилику да одлажу опасни отпад на адекватан начин, али то се сада променило и потрудићемо се да мобилни контејнер користимо на што бољи начин – рекао је Пантелић.

Директор предузећа „Еко Гроцка” Никола Мацановић је рекао да је постављање мобилног контејнера за опасни отпад први заједнички пројекат са Секретаријатом за заштиту животне средине.

– У плану имамо и акције током којих ћемо обилазити насеља на нашој општини и прикупљати кабасти, али и друге врсте отпада. Имамо много идеја које желимо да реализујемо, попут топлане у којој смо елиминисали штетне гасове, и сигуран сам да ћемо ускоро моћи да се похвалимо новим резултатима – рекао је Мацановић.

Напомена: Видео-материјал са догађаја можете погледати на следећим линковима: https://wetransfer.com/downloads/b99ccac2e244c4e098f5d13af01d90c720221028112633/00706e7a1b72eefe589bd4370dac567a20221028112633/e0331f

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележено савезништво са Италијом у Првом светском рату

Следећа вест

Награде на 65. Међународном београдском сајму књига

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *