Изложба графичког уметника Ненада Зељића у Ранчићевој кући

Нема коментара Share:

01.11.2022.
Самостална изложба графика „Сцене”, уметника Ненада Зељића, биће отворена у петак, 4. новембра, у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој. Изложба траје до 22. новембра.

Изложбену поставку „Сцене” чини серија графичких листова који су настајали као визуелни израз унутрашњег дијалога уметника са свакодневицом и окружењем, дајући им нову ванвременску, метафизичку димензију.

„Све што аутор види – а поглед му се често зауставља на детаљима који површним посматрачима промичу – он трансформише у упечатљив призор. У одвојен, појединачни догађај неког збивања из живота или из уметничког дела. Предложак преводи у линију, тачку, круг, квадрат, елипсу. Игра се односом између нијанси сивог, рачунајући и црно и бело. Остале боје су изузетак који потврђује правило. Уклапањем тих елемената ствара ритам, композицију. Своди их на склад”, наводи Јовица Микић о раду аутора у уводној речи каталога.

Ненад Зељић (1964) рођен је у Београду. Дипломирао је на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду (1993), у класи проф. Емира Драгуља; постдипломске студије завршио је 1996. године на истом факултету. Бави се графиком и сликарством. Остварио је двадесет једну самосталну изложбу и излагао на преко две стотине групних изложби у Србији и иностранству (САД, Румунија, Шпанија, Португалија, Јапан). Добитник је бројних националних и иностраних награда и признања.

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна скулптурално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном, наведено је у саопштењу из Центра за културу Гроцка.

Улаз је слободан.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Одржан ХХ Фестивал стваралаштва старијих „Златно доба” – „Додајте стваралаштво годинама”

Следећа вест

Без воде један број улица на општини Сурчин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *