Програм „Повратак у Београд” посвећен ослобођењу Београда у Првом светском рату

Нема коментара Share:

01.11.2022.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас, последњег дана манифестације „Дани слободе”, драмској сцени „Повратак у Београд”, која је посвећена ослобођењу Београда у Првом светском рату.

Видовићева је том приликом истакла да се данас са поносом сећамо дана када су елитне јединице српске војске, под командом генерала Петра Бојовића, ушле у Београд.

– Заслужили смо као народ да поносно славимо победе у Првом светском рату, јер смо се у том рату борили не само за победу већ и за физички опстанак нашег народа. Данашњи дан је симбол наше победе и преживљавања. На овај дан помињемо славне хероје наше историје, попут војводе Живојина Мишића, Радомира Путника, Петра Бојовића и других – истакла је заменица градоначелника.

Она је подсетила да нико од српских савезника није имао тако страховите губитке као српски народ.

– Наш град је један од највише рушених, али и највише брањених градова у Европи у том рату. У првим данима погођене су неке од најважнијих установа и институција у нашем граду. Наша коначна победа је значила победу бројчано малог народа који је успео да преживи, сруши моћну царевину и обезбеди свој опстанак. Србија је из тог рата изашла као победник, а наш Београд је чувени генерал Франше д’Епере одликовао француском Легијом части, одликовањем које носи само пет градова у свету, што је велика част – рекла је Весна Видовић.

Први новембар је један од најзначајнијих и најупечатљивијих догађаја у нашој славној историји када је ослобођена престоница Краљевине Србије и када је српска војска изгнала последњег непријатељског војника са наше територије.

Манифестацијом „Дани слободе” обележава се ослобођење Београда у Првом и Другом светском рату и траје од 20. октобра, када су јединице НОВЈ и Црвене армије ослободиле Београд у Другом светском рату, до 1. новембра, када је српска војска то учинила у Првом светском рату.

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Виолета Филип, Игор Мушић и Вук Мирчетић и секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена режима рада линија јавног превоза током извођења друге фазе радова у Милешевској улици

Следећа вест

Потписан уговор о куповини куће за избегло лице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *